Siirry sivun sisältöön

Haavan paikallishoitotuotteen valinta

Haavahoitotuotteen tehtävänä on suojata haavaa ulkoapäin lialta, kosteudelta ja mekaaniselta hankaukselta sekä hillitä bakteerikasvua haavalla ja estää haavan tulehtuminen.

Haavanhoitotuotteen tulee edistää haavan puhdistumista haitallisesta kudoksesta. Lisäksi hyvä haavanhoitotuote luo haavan paranemiselle ihanteelliset olosuhteet niin, että haavalla säilyy sopiva lämpötila ja kosteus sekä haava pysyy happamana. Haavanhoitotuote ei saa myöskään häiritä verenkiertoa haavassa tai sen ympäristössä.

Markkinoilla on satoja erilaisia haavanhoitotuotteita moneen eri tarkoitukseen. Perussääntö on, ettei haavanhoitotuote saa jäädä kiinni haavapohjaan ja aiheuttaa lisävauriota.

Erittävä haava tarvitsee riittävän imukykyisen sidoksen ja kuiva haava kosteutta ylläpitävän sidoksen. Antibakteerisia haavanhoitotuotteita voidaan käyttää tulehtuneen haavan hoidossa terveydenhuollon ammattilaisen määrittämän ajan.

Haavasidoksen valinnasta kannattaa kysyä neuvoa terveydenhuollosta, jotta haavalle saadaan paranemista tukevat olosuhteet. Punapohjaisen haavan sidoksen vaihtoväli voi vaihdella haavaerityksen mukaan kolmen ja seitsemän päivän välillä.

Jos haavapohjalla on keltaista, ruskeaa, vihreätä tai mustaa kudosta, haavanhoitotuotteen tulee olla haavaa puhdistava.

Tulehtuneen haavan hoidossa sidevaihto tehdään aluksi päivittäin. Päivittäisiä pitkiä suihkutteluita tai ilmakylpyjä kroonisille haavoille ei suositella haavapohjan vettymisen, jäähtymisen ja haavan kuivumisen vuoksi.

Päivitetty 27.5.2021