Siirry sivun sisältöön

Tietoa akuutin haavan sulkumenetelmistä

Haavojen sulkumenetelmiä ovat välitön ja viivästynyt haavan sulkeminen sekä toisen vaiheen haavan sulku.

Välitön haavan sulkeminen

Vamman aiheuttamassa haavassa sulkeminen tehdään ensimmäisten tuntien aikana (puhtaan viiltohaavan voi sulkea myöhemminkin). Välitön sulkeminen ei tule kysymykseen pisto- ja ampumahaavoissa. Puremahaavoissa voidaan välitön sulkeminen tehdä vain erityistapauksissa.

Siirretty (viivästetty) haavan sulkeminen

Viivästetty haavan sulkeminen tehdään 4‒7 päivän kuluessa haavoissa, joissa on laaja kudostuho. Tätä ennen pitää tehdä haavan reunojen poisto leikkaamalla.

Toisen vaiheen haavan sulku

Likaiset, tulehtuneet ja yli 8 tuntia vanhat haavat puhdistetaan ja hoidetaan avonaisina. Sulkematta jätetyn traumaattisen haavan paikallishoito noudattaa yleisiä avoimen haavan hoidon periaatteita.

Jos haava on likainen tai tulehtunut, normaalin hoitosuihkutuksen lisäksi käytetään puhdistavia tai antibakteerisesti vaikuttavia paikallishoitotuotteita esim. hopeasidosta tai hunajaa.

Haavan kypsymisvaiheessa noin viikon kuluttua suljetaan uudiskudosta muodostanut haava (sekundaarinen eli toisen vaiheen sulku). Haavan reunojen irroittelu tai kielekeleikkaus voi olla tarpeen kunnollisen, kiristyksettömän sulkemisen aikaansaamiseksi.

Päivitetty 24.5.2021