Siirry sivun sisältöön

Ommellun haavan hoito

Kirurginen haava peitetään sulun jälkeen steriilillä haavasidoksella. Haava-alueen voi kastella suihkussa vuorokauden kuluttua haavan ompelusta tai leikkauksesta ja kun haava ei enää vuoda kirkasta verta.

Ortopedisen haavan saa kastella 2–5 vuorokauden kuluttua leikkauksesta kirurgin ohjeen mukaan. Toisaalta välillä ortopediset haavat ovat kipsin sisällä pari viikkoa katsomatta ja kastelematta. Haava saa siis kastua, mutta sitä ei tarvitse erityisesti suihkuttaa.

Sidos poistetaan ennen suihkuun menoa. Haava kuivataan suihkun jälkeen puhtaalla pyyhkeellä kevyesti painelemalla. Haavan suojana ei tarvita sidosta, jos se ei enää eritä. Saunaan ja uimaan voi mennä ompeleiden poiston jälkeisenä päivänä tai 7–12 päivän kuluttua leikkauksesta, jos haavalla on sulavat ompeleet.

Haava saattaa erittää kudosnestettä ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen. Kyse on normaalista haavan paranemisesta. Jos haavaeritys pitkittyy, lisääntyy tai paksunee, on suositeltavaa käydä näyttämässä haavaa leikanneen yksikön ohjeistamassa paikassa. Erittävää haavaa on hyvä suihkuttaa päivittäin. Haavan suojana käytetään imevää haavatyynyä tai kirurgista haavasidosta.

Haavasidoksen tehtävänä on pitää haava puhtaana ja kuivana, suojata haavaa bakteereilta, tukea haavaa ja haavan paranemisprosessia, imeä haavaeritettä ja ehkäistä haavainfektion syntyminen.

Kuitukankaista haavateippiä saatetaan käyttää haavan suojana yhdessä kirurgisen sidoksen kanssa heti toimenpiteestä tai leikkauksesta lähtien. Teippi estää muun muassa bakteerien pääsyn haavaan, suojaa haavaa tihkuvuodolta, päästää haavaeritteen läpi, estää ompeleita ja haavahakasia tarttumasta kiinni vaatteisiin, antaa lisätukea ompeleille ja estää arven leviämistä ensimmäisten viikkojen tai kuukausien ajan.

Haavateippiä pidetään haavan suojana ainakin ompeleiden poistoon asti, joskus useita viikkoja. Teippi on hengittävä eikä yleensä haudo haavaa, ja se kuivuu nopeasti. Teippi vaihdetaan 5–7 vuorokauden välein, tarvittaessa useammin.

Teipin vaihtopäivänä suihkuun mennään ilman teippiä. Jos teipin alle kertyy verta tai kudoseritettä, teippi irtoaa tai ärsyttää ihoa, se poistetaan aikaisemmin.

Haavan suojana käytetään haavaerityksen mukaan joko kiinnittyvää kirurgista sidosta, imevää haavatyynyä tai bakteereja sitovaa haavatyynyä. Haavaerityksen loputtua voidaan aloittaa uudelleen haavateipin käyttö.

Optimaalisesti parantuessaan haava on kapea, vaalea ja ihon tasassa oleva kiristyksetön juova. Taipumus arven liikakasvuun on yksilöllistä.

Arpea voidaan rasvauksen lisäksi hoitaa arpihoitoteipillä, geelillä tai silikonisella hoitolevyllä.

Päivitetty 24.5.2021