Siirry sivun sisältöön

Tietoa diabeettisen jalkahaavan parantumiseen liittyvistä tekijöistä

Kun jalkahaava on parantunut, pitää puuttua tekijöihin, joista se aiheutui. Tavoitteena on uusien haavojen ehkäisy sekä liikunta- ja toimintakyvyn edistäminen.

Jalkojen päivittäinen omaseuranta ja omahoito sekä ammattilaisen tekemä säännöllinen tarkastus ovat jalkahaavojen uusimisen ehkäisyä. Verensokerin, veren rasva-arvojen ja verenpaineen pitää olla mahdollisimman hyvin tavoitteessa. Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää.

Kävely ja arkiaktiivisuus parantavat verenkiertoa. Liikunnassa, niin lajissa kuin tehossa, pitää huomioida jalkoihin kohdistuva kuormitus ja iskuvoimat. Sopiviin liikuntajalkineisiin kannattaa panostaa.

Omasta hoitopaikasta saa ohjeita omatoimisiin jalkojen voima- ja venytysrajoitteisiin, joilla voidaan parantaa nivelten liikkuvuutta. Fysioterapeutti tai jalkaterapeutti arvioi muiden hoitojen tarvetta, esimerkiksi nivelten mobilisoivaa käsittelyä.

Hoitosuunnitelmaan kirjataan omahoidon lisäksi jalkojen ja jalkineiden säännöllinen tarkistus ja ohjaus jalkojenhoidon ammattilaisen luona. Hän arvioi myös sopivat suojaavat tai korjaavat yksilölliset pohjalliset ja erityisjalkineiden tarpeen.

Päivitetty 25.5.2021