Suolistosyövän riskitekijät ja ennaltaehkäisy

Sekä ympäristötekijöillä että perinnöllisyydellä katsotaan olevan vaikutusta suolistosyövän syntyyn.

Sekä ympäristötekijöillä että perinnöllisyydellä katsotaan olevan vaikutusta suolistosyövän syntyyn. Huomattava osa suolistosyövistä olisi ehkäistävissä muuttamalla ravintotottumuksia, liikkumalla ja välttämällä ylipainoa.

Seuraavien asioiden uskotaan lisäävän sairastumisriskiä:

  • ikä (sairastumisriski kasvaa 50 ikävuoden jälkeen)
  • vähäkuituinen, runsaasti punaista lihaa, eläinrasvoja ja prosessoituja lihavalmisteita sisältävä ruokavalio
  • tupakointi ja runsas alkoholin käyttö
  • ylipainoisuus
  • liikunnan puute
  • pitkäaikainen suoliston tulehdussairaus kuten haavainen paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti
  • perinnöllinen alttius suolistosyöpään.

Edellinen sivuSeuraava sivu