Rintasyöpä

​​Rintasyöpä on ollut jo pitkään suomalaisnaisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään. Miesten rintasyöpä on harvinainen.

pic Rintasyövän oireet ja toteaminen

Kyhmy rinnassa on rintasyövän tavallisin oire. Rintasyöpä löytyy usein myös oireettomana seulonnassa tai muusta syystä tehdyssä mammografiassa.

pic Rintasyövän riskitekijät

Rintasyöpäriski lisääntyy ikääntymisen myötä. Muita rintasyöpäriskiä lisääviä tekijöitä ovat vaihdevuosien hormonihoito sekä elämäntapoihin liittyvät tekijät.

pic Perinnöllinen rintasyöpä

Perinnöllistä rintasyöpää on syytä epäillä, mikäli suvussa esiintyy runsaasti rintasyöpää tai munasarjasyöpää tai potilas on itse sairastuessaan nuori.

pic Miehen rintasyöpä

Miehen rintasyöpä on harvinainen sairaus, Suomessa todetaan vuosittain noin 20–30 uutta tapausta.

pic Rintasyöpäleikkaus

Rintasyöpäleikkaussuunnitelma tehdään ottaen huomioon potilaat toiveet. Sairaalassa on oltava joko päivä tai yksi yö, riippuen siitä tehdäänkö osapoisto vai leikataanko koko rinta.

pic Rintasyövän hoito leikkauksen jälkeen

Lääkärin vastaanottoaika on yleensä noin 3–4 viikon kuluttua leikkauksesta, ja hoito voi alkaa noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kun haavat ovat parantuneet.

pic Levinnyt rintasyöpä

Levinnyt rintasyöpä on nykykäsityksen mukaan parantumaton sairaus. Hoidon tehon lisäksi keskeistä on hyvän elämänlaadun säilyttäminen hoitovuosien aikana.

pic Rintasyövän seurantakäynnit hoitojen jälkeen

Rintasyövän seuranta tapahtuu syövänhoitoyksiköissä tai osittain perusterveydenhuollossa ja kestää 5–10 vuoden ajan.

pic Rinnan korjausleikkaukset syöpähoitojen jälkeen

Mikäli rinta on poistettu kokonaan ja potilas toivoo rinnankorjausleikkausta syöpähoitojen jälkeen, plastiikkakirurgi tekee leikkausarvion.

pic Terveiden elämäntapojen merkitys rintasyöpäpotilaalle

Liikunta on sallittua ja suositeltavaa. Sekä painonnousu että nautintoaineiden käyttö saattaa hieman lisätä rintasyövän uusiutumisriskiä.

pic Rintasyöpä ja hedelmällisyys

Rintasyövän hoidossa käytettävät lääkkeet alentavat hedelmällisyyttä aikaistamalla vaihdevuosia. Lisäksi hormonaalisen hoidon aikana ei pidä tulla raskaaksi.

pic Rintasyöpäpotilaiden psyykkinen jaksaminen

Syöpädiagnoosi on aina ihmiselle järkytys. Jotkut sopeutuvat asiaan helposti, toisilta asia vaatii pidempää sulattelua. Psyykkistä tukea on tarjolla monissa syövänhoitoyksiköissä.

pic Rintasyöpäpotilaan opas (Suomen syöpäpotilaat)

Suomen Syöpäpotilaat ry:n oppaiden tarkoituksena on tukea syöpäpotilaita ja heidän läheisiään tiedon hankinnassa syöpäsairauteen liittyen.

pic Tunne rintasi ry

Tunne rintasi ry on jo vuodesta 1992 ollut rintasyövän aikaisemman toteamisen asialla ja kannustanut ja opastanut rintojen omatarkkailuun.