Vitamiinit ja kivennäisaineet​ haavaa sairastavalla potilaalla

Vitamiinien ja kivennäisaineiden paras lähde on monipuolinen ruokavalio.

C-, A- ja E-vitamiinit sekä sinkki, rauta, kupari ja magnesium ovat tärkeitä aputekijöitä haavan paranemisessa. Minkä tahansa vitamiinin tai kivennäisaineen todettu puutos täytyy korjata, mutta muuten vitamiinien ja kivennäisaineiden normaalia tarvetta runsaammalla käyttömäärällä ei ole osoitettu lisähyötyä haavan paranemiseen.

Yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa ympäri vuoden. Normaalisti ulkoilevilla aikuisilla D-vitamiinia muodostuu iholla maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, talvikuukausina aikuisten D-vitamiinin tarve on 10 mikrogrammaa /vrk, joko ravinnosta tai valmisteesta.

Tärkeimmät saantilähteet Finnravinto 2017 -tutkimuksen mukaan:

  • A-vitamiinilähteet
    • kasvis- ja perunaruoat, liha- ja kananmunaruoat
    • kasvirasvalevitteet, maitovalmisteet
  • C-vitamiinilähteet
    • hedelmät ja marjat, kasvikset, peruna
  • D- vitamiinilähteet
    • D-vitaminoidut maitovalmisteet - ja rasvalevitteet
    • kala
  • E-vitamiinilähteet
    • leivät ja viljavalmisteet, kasvisrasvalevitteet
    • salaatinkastikkeet
  • Sinkkilähteet
    • viljavalmisteet, maito- ja maitovalmisteet, liha ja lihavalmisteet
  • Raudanlähteet
    • viljavalmisteet, liha- ja kananmunaruoat, sisäelimet
  • Kuparinlähteet
    • viljavalmisteet, kasvikset, maitovalmisteet
  • Magnesiumlähteet
    • viljavalmisteet, kahvi, kasvikset, peruna, hedelmät, marjat, maitovalmisteet
 

Päivitetty  25.5.2021