Miten käsi-ihottumaa hoidetaan?

Käsi-ihottumaa tulee hoitaa tehokkaasti, jotta ihottuma ei pääse kroonistumaan. Käsi-ihottuman hoito perustuu paikallishoitoon. Yhtä tärkeää kuin hoito lääkevoiteilla, on huolellinen käsien suojaus ja käsien ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen.

​​ Käsi-ihottumaa hoidetaan lääkevoiteiden avulla. Kortisonivoiteet ovat ensisijainen hoitovaihtoehto lääkevoiteista käsi-ihottuman hoidossa. Takrolimuusivoidetta käytetään käsi-ihottuman hoidon ylläpitovaiheessa vähentämään kortisonivoiteen tarvetta.

Haitarin otsikkotaso2
Lääkevoiteet

Paikalliskortikosteroidit eli kortisonivoiteet rauhoittavat ihottumatulehdusta ja ovat käsi-ihottuman ensisijainen hoitovaihtoehto. Koska erityisesti kämmenien iho on paksua ja tiivistä, vaatii se yleensä vahvaa kortisonivoidetta. Kädenselkien iho ja lasten käsi-ihottuma voi hoitua myös keskivahvalla kortisonivoiteella. Hankalissa vaiheissa vaaditaan joskus myös erittäin vahvaa kortisonivoidetta. Hoitoa tulee käyttää päivittäin, kunnes ihottuma on parantunut. Se voi vaatia useaita viikkoja, esimerkiksi 2-4 viikkoa, tarvittaessa pidempäänkin.

Jos ihottuma lähtee uusiutumaan nopeasti, tulee päivittäisen hoitokuurin jälkeen käyttää samaa hoitoa estohoitona esimerkiksi joka toinen päivä 2 viikon ajan ja sen jälkeen 2 päivänä viikossa parantuneille ihoalueille vielä usean viikon ajan. Tarvittaessa hoitojakso toistetaan. Päivittäisten hoitokuurien väliin on hyvä saada vähintään 2 viikon tauko tai ylläpitohoitojakso.

Kortisonivoidetta laitetaan kerran päivässä, yleensä yöksi. Voideltuihin käsiin on hyvä laitttaa puuvillakäsineet imeytymisen tehostamiseksi. Jos ihottuma on hyvin ärtynyt tai infektoitunut voidaan valita yhdistelmävalmiste, jolla on kortisonin lisäksi antimikrobinen vaikutus.

Takrolimuusivoidetta käytetään joskus ylläpitohoitovaiheessa vähentämään kortisonivoiteen tarvetta. Akuuttiin ihottumaan sen teho ei yleensä riitä, koska voide ei imeydy riittävästi tiiviiltä kämmenen iholta. Kädenselän iholla teho on parempi.

Perusvoiteet

Hoidon tukena on hyvä käyttää perusvoiteita. Perusvoiteet eivät kuitenkaan hoida itse ihottumatulehdusta vaan parantavat hetkellisesti ihon läpäisyestettä ja kosteuttavat ja pehmentävät ihoa. Kevyttä perusvoidetta suositellaan saippuan tilalle käsien voidepesuihin. Keskirasvaista, tehokkaasti kosteuttavaa perusvoidetta voi käyttää käsienpesun jälkeen ja tarvittaessa päivän mittaan estämään ihon kuivumista. Yöksi voi laittaa rasvaista perusvoidetta puuvillakäsineiden alle.

Valohoidot

Mikäli paikallishoidolla ei saavuteta käsi-ihoittumaan riittävää tehoa, voidaan sen lisäksi käyttää tarvittaessa valohoitoja. Käsille sopivin hoitomuoto on yleensä salva-PUVA –hoito. Salva-PUVA-hoidossa käsien iholle käytetään ensin valoherkistysvoidetta, jonka jälkeen hoidettava alue valotetaan UVA-hoitolaitteella. Hoitokertoja tarvitaan yleensä 15-30 ja hoidossa käydään tavallisesti 3 kertaa viikossa, joten hoidon toteutus vie aikaa 2-3 kk.Valohoitoa on saatavilla isompien sairaaloiden ihotautipoliklinikoilla ja joissakin yksityisissä terveydenhuollon yksiköissä. Jos samanaikaisesti muilla ihoalueilla on laaja-alaisempaa ihottumaa, voidaan hoidoksi valita myös kapeakaistainen UVB-valohoito.

Lisätietoa:

Sisäiset lääkitykset

Mikäli paikallishoidolla ja valohoidolla ei saavuteta riittävää tehoa käsi-ihottumaan tai valohoitoon ei ole käytännön mahdollisuutta, voidaan kroonisen käsi-ihottuman hoitoon käyttää sisäisiä eli suun kautta otettavia lääkityksiä. Ne vähentävät paikallishoidon tarvetta mutta eivät poista sitä kokonaan. Huolellista paikallishoitoa tulee siis jatkaa myös muun hoidon ohella.Tavallisimpia vaihtoehtoja ovat metotreksaatti, siklosporiini, alitretinoiini tai asitreiini. Hoito valitaan yksilöllisesti potilaan käsi-ihottuman ja muun terveydentilan mukaisesti. Lääkitykset vaativat tarkkaa seurantaa muun muassa verikokeiden avulla mahdollisten haittavaikutusten hallitsemiseksi. Hoito tapahtuu ihotautien erikoislääkärin seurannassa.

 

Kyllä

Päivitetty  19.7.2019