Elinsiirtojen ja immunosuppressiivisten lääkkeiden vaikutus ihokasvaimille altistumiseen

Elinsiirtopotilailla on huomattavasti suurempi riski sairastua ihosyöpiin muuhun väestöön verrattuna.

Elinsiirron jälkeen potilaat käyttävät lääkitystä (immunosuppressiivinen lääkitys), joka vaimentaa elimistön luontaista reaktiota hylkiä vierasta elintä heikentämällä immuniteettiä eli vastustuskykyä.

Elinsiirtopotilaista jopa 70 prosenttia sairastuu 20 vuoden kuluessa elinsiirrosta ihosyöpään, etenkin okasolu- tai tyvisolusyöpään. Riski kasvaa, mitä kauemmin ja mitä suuremmilla annoksilla hylkimisenestolääkitystä on käytetty. Ihosyövät tulevat yleensä alueille, jotka ovat altistuneet UV-säteilylle joko ennen elinsiirtoa tai sen jälkeen.

Myös muihin sairauksiin käytettäessä immunosuppressiiviset eli elimistön tulehdusreaktiota vaimentavat lääkkeet lisäävät riskiä sairastua ihosyöpiin. Näitä ovat esimerkiksi metotreksaatti, siklosporiini ja atsatiopriimi, joita voidaan käyttää muun muassa kroonisiin tulehduksellisiin suolistosairauksiin tai nivel- ja ihosairauksiin.

Myös syöpien hoitoon käytettävät solunsalpaajahoidot alentavat ihmisen omaa immuniteettisuojausta. Hoitojen aikana ollaan myös alttiimpia palamaan auringossa, ja hyvä aurinkosuojaus on tärkeää.

 

Kyllä

Päivitetty  13.11.2017