Kysymyksiä ja vastauksia lääkinnällisistä hoitosukista

Haitarin otsikkotaso2
Mitä lääkinnälliset hoitosukat ovat?

Lääkinnälliset hoitosukat ovat tärkeä osa laskimovajaatoiminnan eli suonikohjutaudin sekä lymfaperäisen turvotuksen hoitoa. Ne vähentävät alaraajojen turvotusta, joka johtuu laskimoiden vajaatoiminnasta. Hoitosukkien säännöllinen käyttö voi vähentää laskimoiden vajaatoiminnasta aiheutuneita oireita, mutta niiden käyttö ei paranna laskimovajaatoimintaa. Hoitosukkia on useita erilaisia materiaaleja ja värejä. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa ja ohjaa oikean sukan valinnassa.

Voiko ihovoiteita käyttää lääkinnällisten hoitosukkien alla?

Hoitosukkien materiaali kestää yleensä ihovoiteiden käyttöä, mutta suositeltavinta on laittaa voide iltaisin yötä vasten sukkien riisumisen jälkeen, jotta rasvaa ehtii imeytyä. Ihon säännöllinen perusrasvaus ja mahdollisen ihottuman hoito lääkevoiteillä on tärkeää. Jos sukassa on luonnonkumia, ihovoiteet saattavat kuitenkin vaurioittaa sukkaa.

Vaikuttaako lääkinnällisessä hoitosukassa oleva silmäpako kompressioon?

Mikäli sukassa on reikä, saattaa kompressio muuttua ja vaikuttaa siten turvotuksen hoitoon riippuen reiän sijainnista sukassa. Esimerkiksi silmäpako nilkan alueella, jossa paineen tulisi olla voimakkainta, saattaa heikentää hoitotehoa. Ohut sukkamateriaali purkautuu helpommin, joten kannattaa tarkastaa kenkien ja kynsien terävät kohdat, jotka voivat vaurioittaa sukkia. Sukkia puettaessa otetaan käsistä pois korut ja käytetään mielellään kertakäyttöhansikkaita. Kävelyä pelkästään hoitosukat jalassa kannattaa välttää tai ne voi suojata toisilla sukilla.

Hikoillessa lääkinnällisen hoitosukan yläreunan silikoni aiheuttaa kutinaa. Mitä tehdä?

Kutina johtuu kosteudesta ihon ja silikonin välissä. Erityisesti lämpimillä ilmoilla iho saattaa hikoilla. Silikoni ei ime ihon kosteutta, joka jää iholle aiheuttaen kutinaa. Tärkeintä on pitää iho kuivana ja puhtaana. Iholla ei saa olla rasvoja tai öljyjä puettaessa. Silikonireunan alle voi laittaa esim. puuvillakangasta tai vastaavaa. Jos kutina jatkuu, tarvittaessa myös kortisonivoiteita voidaan käyttää kuuriluonteisesti kutinaan. Sukkia on saatavilla myös ilman silikonireunusta, mikä saattaa olla esimerkiksi kesäisin parempi vaihtoehto.

Puristus tuntuu nilkassa voimakkaalta. Mikä avuksi?

Hoitosukan tärkein ominaisuus on aiheuttaa nilkan alueelle kovempi puristus. Sukan oikean koon valinta on siksi tärkeää. Esimerkiksi liian pitkä sukka saattaa aiheuttaa nilkan alueelle liian kovan puristuksen. Avokärkiset sukat saattavat kiertyä jalkaterässä ja siten aiheuttaa lisäpainetta nilkan alueelle. Hoitosukkien oikea malli on tärkeää ja mahdolliset ongelmat tulee huomioida uuden sukan hankinnassa. Mikäli hiljattain hankitussa sukassa on ongelmia, tulee ottaa yhteys paikkaan, josta olet sukat hankkinut.

Polvipituiset lääkinnälliset hoitosukat aiheuttavat kipua polvitaipeeseen. Pitäisikö sukkien olla lyhyemmät?

Sukkien oikea pituus on kaksi sormenleveyttä polvitaipeen alapuolella. Sukat voivat tuntua epämiellyttäviltä polvitaipeen kohdalla, jos esimerkiksi niiden mittaukset on tehty väärin. On tärkeää, että sukissa ei saa olla ryppyjä tai taitoksia. Sukat voi silittää, mutta jos siitäkään ei ole apua, sukkien koko pitää uudelleen arvioida.

Milloin on paras aika tehdä lääkinnällisten hoitosukkien mittaus?

Paras aika mitata jalat on mahdollisimman varhain aamulla ennen kuin jalkoihin ehtii kerääntyä turvotusta. Mittaukset jotka otetaan myöhemmin iltapäivällä saattavat johtaa siihen, että sukkien koosta tulee liian suuret. Jos aamumittaus ei ole mahdollista, jalkojen tulisi olla ennen mittausta vähintään puoli tuntia kohoasennossa ja lisäksi olisi syytä tehdä nilkkapumppuvoimistelua, jotta turvotus saataisiin mahdollisimman vähäiseksi.

Tarvitseeko lääkinnällisiä hoitosukkia käyttää, kun haava on parantunut?

Ylivoimaisesti yleisin syy laskimoperäisen alaraajahaavan uusiutumiseen on se, että hoitosukkien käyttö on lopetettu haavan paranemisen jälkeen. Hoitosukkien käytön tarve haavan paranemisen jälkeen arvioidaan ja suunnitellaan yksilöllisesti, yleensä kuitenkin hoitosukkien käytön tulisi jatkua myös haavan paranemisen jälkeen.

Mitä eroa on antiemboliasukalla ja lääkinnällisellä hoitosukalla?

Antiemboliasukat on suunniteltu potilaille, jotka joutuvat äkillisesti vuodelepoon esimerkiksi leikkauksen vuoksi ja ne estävät veritulppien muodostumista laskimoissa. Antiemboliasukat on tarkoitettu vain lyhyeen sairaalakäyttöön. Niissä on asteittain vähenevä kompressio valmistajasta riippuen ja tavallisin paine nilkan alueella on noin 15 mmHg. Jos sairaalajakson jälkeen tarvitaan kompressiohoitoa raajoissa, lääkäri määrittää hoitosukkien tehon. Hoitosukkien paine on tavallisesti suurempi kuin antiemboliasukkien ja ne on tarkoitettu pitkäaikaiskäyttöön. Antiemboliasukat eivät anna riittävää ulkoista vastusta pohjelihaspumpun toiminnalle ja eivät sen vuoksi sovellu turvotuksen hoitoon.

Miksi lääkinnällisiä hoitosukkia suositellaan käytettäväksi laskimotukoksen jälkeen?

Hoitosukat auttavat estämään laskimotukoksen aiheuttamaa turvotusta ja veritulpan jälkeisten alaraajaoireiden muodostumista, mitä voi esiintyä useita kuukausia laskimotukoksen jälkeen.

Miksi lääkinnällisiä hoitosukkia on polvi- ja reisipituisina?

Polvipituista kompressiosukkaa suositellaan yleisesti ehkäisemään laskimoiden vajaatoiminnasta aiheutuvaa jalkojen turvotusta. Kun turvotus tai suonikohjuja on polven yläpuolella tai reisissä, reisipituiset tai jopa housumalliset kompressiotuotteet voivat olla parempi vaihtoehto. Kysy neuvoa asian suhteen sinua hoitavalta hoitohenkilökunnalta.

Miksi lääkinnälliset hoitosukat ovat vaikeita pukea ja riisua?

Hoitosukissa paineen tulee olla asteittain vähenevä, korkein juuri nilkan tasolla, joten jalkaterän pitää mennä läpi sukan ahtaimmassa kohdasta eli nilkasta. Uusimmat sukkien kudontatekniikat mahdollistavat helpoimman pukemisen ja lisäksi pukemisessa kannattaa käyttää erilaisia apuvälineitä kuten kertakäyttöhansikkaita, sukkavetolaitteita ja kumista lattiamattoa.

Jos lääkinnälliset hoitosukat eivät paranna laskimoita, miksi niitä käytetään?

Jokaisen, jolla on todettu laskimoiden vajaatoimintaa tai tehty laskimoiden toimenpide, tulee käyttää hoitosukkia. Sukkien pysyvä käyttötarve arvioidaan kuitenkin yksilöllisesti. Hoitosukkien käyttö auttaa pitämään laskimoiden läpimitan lähellä normaalia, vähentää kudostulehdusta ja varmistaa hyvää hoitotulosta. Hoitotulos saattaa heikentyä, mikäli sukkien käyttö lopetetaan ennenaikaisesti tai kokonaan.

Paljonko lääkinnälliset hoitosukat maksavat?

Hinta riippuu sukkien mallista, materiaalista ja valmistajasta, ja vaihtelee 70e-400e välillä. Oikeus sukkien maksusitoumukseen kannattaa tarkastaa omalta terveysasemalta. Useimmiten omasta kunnasta maksusitoumuksen hoitosukkiin saa kaksi kertaa vuodessa. Sukat pitää uusia vähintään puolen vuoden välein jalkojen turvotustilannetta seuraten. Toisiaan sukkien hoitoteho hiipuu jo ennen kuin puoli vuotta on kestänyt. Silloin ylimääräisten sukkien kustannus tulee tavallisesti potilaan maksettavaksi.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018