Siirry sivun sisältöön

Miten kroonisia alaraajahaavoja hoidetaan?

Kroonisten alaraajahaavojen hoidossa erityisen tärkeää on selvittää haavan synnyn syy. Kroonisia haavoja hoidetaan eri tavoin riippuen sen aiheuttajasta. Kun tiedetään haavan synnyn syy, voidaan aloittaa oikea hoitomuoto mahdollisimman nopeasti.

Jos haavan syy on laskimovajaatoiminta, laskimopainetta alennetaan tukisidonnalla tai lääkinnällisillä hoitosukilla ja haavan uusiutumisen ehkäisemiseksi voidaan tehdä laskimokirurginen korjausleikkaus. Valtimoperäisten haavojen ensisijainen hoito on verenkierto-olosuhteiden parantaminen verisuonikirurgialla. Diabeettisten haavojen hoidossa on tärkeää optimoida diabeteksen hoitotasapaino, tehdä tarvittaessa valtimotoimenpiteitä sekä mahdollisen jalkatulehduksen tehokas hoito. Painehaavalta otetaan paine pois asentohoidon tai apuvälineiden avulla, ja sen jälkeen haava suljetaan tarvittaessa kirurgisesti.

Haavaa itsessään hoidetaan yksilöllisen suunnitelman mukaan. Haavan parannuttua on vielä tärkeää huolehtia jatkohoidosta; esimerkiksi laskimovajaatoiminnassa hoitosukkien käyttöä tulee jatkaa säännöllisesti. Hoitosukkien tulee olla yksilöllisesti mitatut ja valmistetut. Tavanomaiset kaupasta tai apteekista ostetut sukat eivät yleensä ole riittäviä hoitamaan kroonisia alaraajahaavoja tai toimimaan niiden ennaltaehkäisyssä. Hoitosukkien pukemista varten on olemassa erityisiä pukemisen apuvälineitä.

Haavan paikallishoito

Haavojen paikallishoitotuotteita on olemassa jopa tuhansia erilaisia. Kroonisen alaraajahaavan hoidossa onkin tärkeää, että haavan hoitotuotteen valinnassa käytetään ammattilaisen apua, koska kaikki tuotteet eivät välttämättä vastaa toisiaan huolimatta siitä, että niissä olisi jokin yksittäinen sama materiaali.

Useat nykyaikaiset haavan hoitotuotteet saattavat olla kalliita. Nykyisin Suomessa eri kunnilla ja sairaanhoitopiireillä on erilaisia käytäntöjä haavan hoitotuotteiden saatavuudessa ja korvattavuudessa. Asia kannattaa selvittää ensisijaisesti oman terveysaseman tai kotihoidon kautta. Myös useista erilaisista verkkokaupoista voi hankkia haavanhoitotuotteita kohtuulliseen hintaan.

Joskus krooninen alaraajahaava ei parane, vaikka hoito olisikin paras mahdollinen, ja silloin saatetaan tarvita ihonsiirreleikkausta.

Jalkojen kohoasento vähentää laskimoiden painetta. Mitä korkeammalle kohoasentoon jalat laitetaan, sitä vähemmän laskimoissa on painetta. Tärkeintä on laittaa jalat kohoasentoon vähintään sydämen tason yläpuolelle.

Päivitetty 15.8.2018