Siirry sivun sisältöön

Mikä on krooninen alaraajahaava?

Krooninen alaraajahaava on yleinen erityisesti vanhemmilla henkilöillä esiintyvä sairaus. On arvioitu, että noin 1–3 prosenttia väestöstä kärsii kroonisesta haavasta jossakin elämänsä vaiheessa.

Yleisimmin krooninen alaraajahaava sijaitsee säären tai jalkaterän alueella, ja siitä käytetään myös nimitystä "säärihaava". Krooniset alaraajahaavat aiheuttavat huomattavaa elämänlaadun laskua. Kroonisten alaraajahaavojen ennuste paranee, mitä aikaisemmin tehokas syyhyn kohdistuva hoito aloitetaan.

Yleisin kroonisen alaraajahaavan aiheuttaja on laskimoverenkierron vajaatoiminta. Aiemmin käytettiin nimitystä suonikohjutauti, mutta laskimokierron vajavuus voi esiintyä ilman näkyviä suonikohjujakin. Laskimot jaloissa ovat kuin putkia, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen hapettumaan. Laskimoiden sisällä on yhteen suuntaan toimivia läppiä, jotka varmistavat sen, että veri virtaa ylöspäin jaloissa eikä valu takaisin alaspäin. Joillakin ihmisillä nämä läpät eivät ole kovin tehokkaita ja voivat vaurioitua. Jos läpät vaurioituvat, veri virtaa alaspäin eli väärään suuntaan. Se aiheuttaa painetta laskimoverisuonten sisällä esimerkiksi seisoessa. Epänormaali korkea paine laskimoissa aiheuttaa jalkaan turvotusta, vaurioittaa ihoa ja johtaa alaraajahaavojen syntyyn.

Valtimoverenkierron vajavuus on alaraajahaavan taustalla 10–20 prosentilla potilaista. Diabeetikoilla esiintyy haavoja erityisesti jalkaterän alueella ja tällöin puhutaan diabeettisesta jalkahaavasta. Sen syynä on ihotunnon alentuminen, jalkaterän virheasennot ja usein myös valtimoverenkierron vajavuus.

Painehaavoja esiintyy erityisesti vuodepotilailla painealueilla, kuten lonkissa, ristiselässä ja kantapäissä. Painehaavojen hoito on haastavaa, ja olisikin tärkeää tunnistaa riskipotilaat ennen haavan syntyä.

Harvinaisempia kroonisen haavan syitä ovat muun muassa verisuonitulehdus, pahanlaatuiset kasvaimet, harvinaiset infektiot ja sädehoito. Väestön ikääntyessä myös monitekijäisten haavojen määrä on lisääntymässä. Yleisin monitekijäinen haava on alaraajahaava, jonka taustalla on sekä valtimo- että laskimoverenkierron vajavauus.

Tavallisesti haavat paranevat kahden viikon aikana. Erilaiset sairaudet ja lääkitykset voivat hidastaa haavan paranemista. Jos haavan paraneminen ei edisty kahden viikon aikana, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkärin vastaanotolla selvitetään haavan aiheuttaja ja syyt, miksi haava ei parane. On hyvä muistaa, että vaikka jotkut haavat saattavat muistuttaa toisiaan, jokainen haava on kuitenkin erilainen ja tarvitsee yksilöllisen hoitosuunnitelman. Erilaisten syiden aiheuttamien haavojen hoito on varsin erilaista, mutta erityisesti kroonisen alaraajahaavan perimmäinen syy on aina selvitettävä ja korjattava.

Avoin haava altistaa muun muassa bakteeritulehduksille. Mikäli haavaan ilmaantuu merkittävästi lisääntynyttä eritystä, hajua, kipua, mustaa katetta, punoitusta, turvotusta tai nopeaa koon suurenemista; tulee hakeutua kiireellisesti lääkärin vastaanotolle. Jos näiden oireiden lisäksi on kuumetta tai yleistilan laskua, tulee hakeutua päivystyksellisesti lääkärin arvioon. Erityisesti diabeetikkojen, joilla on avoinna oleva haava, tulee seurata hälyttäviä oireita haavassa ja hakeutua herkästi hoitoon.

Päivitetty 15.8.2018