Siirry sivun sisältöön

Kompressiohoidon toteutus vähäelastisilla tukisidoksilla

Tukisidoshoito toteutetaan useimmiten vähäelastisilla tukisidoksilla. Vähäelastiset tukisidokset on uusittava elastisuuden vähennyttyä.

Vähäelastiset tukisidokset sidotaan jalkaan aamulla ennen vuoteesta nousua tai ne voidaan pitää paikallaan myös useita vuorokausia peräkkäin. Niitä ei ole välttämätöntä poistaa yön ajaksi. Mikäli tukisidokset joudutaan ottamaan pois päivän aikana, on jalkoja pidettävä kohoasennossa vähintään 15 minuuttia ennen uudelleen sitomista. Tukisidoksia on pidettävä aina jalkojen ollessa alaspäin.

Kompressiohoitoon tarvitaan vähintään kaksi paria vähäelastisia tukisiteitä. Molempiin jalkoihin tulee normaalisti kaksi sidettä, joista toinen on kapeampi. Tukisidosten sitominen aloitetaan kapeammalla siteellä varpaiden tyvestä. Sidonnassa edetään tasaisesti kohti polvea säären anatomiaa eli muotoa mukaillen. Sidonta tulee päättää noin kaksi sormen leveyttä polven alapuolelle. Voimakkain puristus tulee kohdistua nilkan seutuun ja keventyä kohti polvea. Sidosten kuuluu olla napakat, mutta ne eivät saa kiristää. Sidontatekniikan osaaminen on tärkeää, sillä väärin laitetut sidokset saattavat aiheuttaa kudosvaurioita ja kipua.

Päivitetty 15.11.2017