Siirry sivun sisältöön

Keuhkojen kuvantamistutkimukset

​Keuhkokuva eli thorax-kuva on keuhkojen peruskuvantamistutkimus. Keuhkojen tietokonekuvauksessa (tietokonetomografia, TT) otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta.

Keuhkokuva eli thorax-kuva

Keuhkokuvassa eli thoraxkuvassa näkyvät keuhkojen lisäksi sydän, kylkiluut ja rintaranka. Kuvauksen aikana kuvattava hengittää sisään, jolloin keuhkot täyttyvät ilmalla ja laajenevat. Kuvat otetaan kahdesta suunnasta etu- ja sivukuvana, mikä auttaa paikantamaan mahdollisia kuvissa näkyviä muutoksia. Keuhkokuva on yksinkertainen tutkimus eikä siihen tarvitse valmistautua mitenkään.

Keuhkokuva on tavallisin röntgentutkimuksista ja sillä tutkitaan mm. sydämen toimintaa, etsitään poikkeavia keuhkokudosmuutoksia kuten esimerkiksi keuhkokuumetta, kasvaimia sekä tutkitaan rintakehän vammoja.

Tietokonekuvaus

Tietokonekuvaus (Tietokonetomografia, TT) eli viipalekuvaus on tutkimus, jossa röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta. Tietokonekuvilla saadaan eroteltua thoraxkuvaa huomattavasti tarkemmin erilaisia yksityiskohtia rintakehän alueelta muun muassa keuhkokudoksesta, verisuonista ja luustosta.

Tietokonekuvaus voidaan ulottaa tarvittaessa myös ylävatsalle tai koko vartalon alueelle. TT-tutkimus on kivuton. Tutkimuksen aikana tutkittava makaa tutkimuspöydällä liikkumatta ja pöytä liukuu kuvauslaitteen sisään. Tutkimuksen aikana annetaan hengitysohjeita ja tarvittaessa tutkimusta varten voidaan laittaa varjoainetta kanyylin kautta kyynärtaipeen laskimoon.

Päivitetty 5.10.2022