Energiaa saa hiilihydraateista, proteiineista ja rasvasta. Terveellisen ravitsemuksen perustana on ravinnon monipuolisuus ja kohtuus.
Ruokavaliossa kannattaa suosia vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, marjoja sekä sieniä. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä pähkinöistä saat runsaasti kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä muita hyödyllisiä yhdisteitä. Palkokasvit eli pavut, linssit ja herneet sisältävät taas paljon proteiinia. Pääaterioilla ja välipaloina kannattaa suosia mahdollisimman vähärasvaisia maitotuotteita sekä vähäsuolaista ja – rasvaista lihaa tai kalaa. Ruoanvalmistukseen ja salaatinkastikkeeksi sopivat kasviöljyt ja leivälle pehmeät margariinit.
Voi, punainen liha, rasvaiset maitovalmisteet, juustot ja leivonnaiset sisältävät kovaa rasvaa, joiden käyttöä kannattaa rajoittaa. Terveelliset rasvat ovat yleensä pehmeitä kuten kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja kala.
Täysjyväviljat sisältävät paljon kuituja ja vähemmän energiaa kuin valkoinen vilja. Puhdistettua viljaa, kuten valkoisista jauhoista leivottuja leipiä ja leivonnaisia, sokeria, kuorittua riisiä ja valkoista pastaa kannattaa välttää tai korvata ne kuitupitoisella vaihtoehdolla.
Kala, siipikarja, kananmuna, palkokasvit ja pähkinät ovat hyviä proteiinin lähteitä. Punaista lihaa kannattaa käyttää kohtuudella.