Siirry sivun sisältöön

Hoito

Uniapnean hoidon tavoitteena on hoitaa uniapneasta aiheutuvia oireita, kuten huonolaatuista yöunta ja siihen liittyvää päiväväsymystä. Myös sydän- ja verisuonisairaus voi olla hoidon aihe.

CPAP (continuous positive airway pressure) tarkoittaa jatkuvaa ilmatiepainetta, joka tuotetaan ulkoisella painelaitteella ja johdetaan ilmateihin letkun ja maskin välityksellä. Ylipaineen vaikutuksesta ylähengitystiet pysyvät avoimena, eikä katkoja pääse syntymään. CPAP hoitoa käytetään keskivaikean ja vaikean uniapnean hoitona niillä, joilla oireet haittaavat merkittävästi päivittäistä elämää. CPAP-laitehoito poistaa tehokkaasti hengityskatkot ja niistä johtuvat oireet, mutta ei pysyvästi paranna uniapneaa.

Unen aikana tapahtuvaa nielun tukkeutumista voidaan estää uniapneakiskolla. Uniapneakiskoilla alaleukaa ja kielen lihaksistoa siirretään eteenpäin, mikä avartaa nielun ilmatilaa.

Uniapeakiskohoito soveltuu niille, joilla hengityskatkot ilmenevät pääasiassa selällä nukkuessa. Uniapneakiskohoidon teho ei ole aivan yhtä hyvä kuin CPAP-hoidossa, sillä kaikille ei saada riittävän hyvää hoitovaikutusta. Haittavaikutuksena voi olla lisääntynyt syljen eritys ja leukanivelten kipeytyminen.

Kiskohoito tulisi suunnitella asiaan perehtyneen hammaslääkärin toimesta. Itseasennettavat kiskot voivat vaikuttaa hampaiston rakenteeseen haitallisesti, eikä niitä suositella jatkuvaan käyttöön.

Kirurginen hoito on harvoin ensisijainen hoito. Ellei uniapnean konservatiivinen hoito (elintapahoidot, uniapneakisko tai CPAP) ole riittävä, voidaan harkita ylähengitysteiden tai kasvojen alueen kirurgiaa, mikäli potilaalla ei ole merkittävää ylipainoa. Leikkaushoidosta voi olla hyötyä, jos ongelmana on esimerkiksi suurentuneet nielurisat tai rakenteellinen nenän tukkoisuus.

Päivitetty 10.10.2022