Siirry sivun sisältöön

Tietoa keuhkoverenpainetaudista

Keuhkoverenpainetaudissa keuhkovaltimoiden verenpaine on koholla.

Kyseessä voi olla itsenäinen keuhkovaltimoiden sairaus, jossa keuhkoverisuonten seinämät paksuuntuvat solujen kasvun sekä pienten verisuonitukosten vuoksi. Tämä johtaa virtausvastukseen ja siten keuhkoverenpaineen nousuun.

Verenpaineen nousu kuormittaa sydäntä ja voi johtaa sydämen oikean puolen vajaatoimintaan. Tällöin puhutaan keuhkovaltimoiden verenpainetaudista (PAH).

Keuhkovaltimoiden verenpainetauti voi liittyä esimerkiksi reumatauteihin, HIV-infektioon ja maksakirroosiin. Aina ei aiheuttajaa löydetä, tällöin kyseessä on idiopaattinen keuhkovaltimoiden verenpainetauti (IPAH).

Muita, tavallisimpia syitä keuhkoverenpaineen nousulle ovat sydämen vasemman puolen ongelmat sekä hapenpuutetta aiheuttavat keuhkosairaudet. Myös keuhkoveritulppa voi kroonistuessaan johtaa keuhkoverenpainetautiin (CTEPH/KTEPH). Joillakin verenpaineen nousun syy on monitekijäinen.

Tauti voi alkuvaiheessa olla oireeton.

Oireita voivat olla

  • hengenahdistus, joka esiintyy aluksi rasituksessa

  • väsymys

  • sydämen tykyttely

  • tajunnan menetys

Sairauden edetessä kohonnut keuhkoverenpaine aiheuttaa muutoksia myös sydämessä, jolloin sydämen oikean puolen vajaatoimintaan liittyen voi esiintyä turvotuksia jaloissa, vatsaonteloon voi kerääntyä nestettä (ascites) ja myös maksa voi suurentua.

Kyseessä on harvinainen sairaus. Sairauden oireet ovat yleisiä, joten oikean diagnoosin löytyminen voi viedä aikaa. Erilaisilla tutkimuksilla pyritään selvittämään, mikä aiheuttaa keuhkoverenpaineen nousun.

Keuhkovaltimoiden verenpaine mitatataan sydämen oikean puolen katetrisaatiolla. Muita tutkimuksia ovat keuhkokuva ja EKG. Lisäksi verikokeilla selvitetään, onko taustalla jokin muu sairaus, esimerkiksi reuma- tai maksasairaus. Sydämen ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää sydämen toimintaa ja arvioidaan keuhkoverenpainetta. Suorituskykyä mitataan 6 minuutin kävelytestillä.

Taustalla olevan sairauden selvittämiseksi voidaan tehdä

  • keuhkojen tilavuustutkimus (spirometria)

  • keuhkoverisuonten varjoainetutkimus (pulmonaaliangiografia)

  • keuhkojen ventilaatio-perfuusiokartta (verisuonitukosten selvittämiseksi) sekä

  • suppea yöpolygrafia

Päivitetty 10.10.2022