Uniapnea on sairaus, jossa unen aikana ilmenee hengityskatkoksia ja heikentynyttä hengitysvirtasta eli apneoita ja hypopneoita. Vaikka ei olisi uniapneaa, unessa voidaan todeta vähäisemmässä määrin hengityskatkoja.
Apnea sekä hypopnea aiheuttavat usein nukkujan havahtumiseen, vaikkei hän aina tietoisesti heräisikään. Toistuvien apneoiden ja hypopneoiden vuoksi uni voi jäädä katkonaiseksi, joka voi edelleen johtaa päiväaikaiseen väsymykseen ja muihin oireisiin. Tutkimustietoa on myös siitä, että jollain erityisesti vaikeaa uniapneaa sairastavilla henkilöillä on lisääntynyt riski sydän – ja verisuonisairauksille.
Uniapneaa on kolmea eri tyyppiä. Obstruktiivinen uniapnea on nielun rakenteellisista syistä johtuva tila, jossa ylähengitystiet ahtautuvat unen aikana mekaanisesti ja estävät hengitysilman kulun. Sentraalinen uniapnea on keskushermostoperäisistä syistä johtuva tila, jolloin hengityskeskuksen automaattinen hengityksen säätely on häiriintynyt. Hengitysliike pysähtyy, vaikka ilman kulku hengitysteissä ei ole estynyt. Sekamuotoisessa uniapneassa henkilöllä esiintyy nukkuessa sekä obstruktiivisia että sentraalisia apneoita.