Siirry sivun sisältöön

Keuhkosyöpä

Keuhkosyövät ovat joukko erilaisia keuhkoperäisiä syöpäsairauksia, joiden ennuste ja hoito vaihtelevat.

Keuhkosyövät ovat ryhmä erilaisia keuhkoperäisiä syöpäsairauksia, joiden ennuste ja hoito vaihtelevat. Tähän vaikuttavat monet yksilölliset syöpäbiologiset syyt, joita ei suurelta osin tarkemmin tunneta. Kokonaisuudessaan keuhkosyöpien ennuste on huono.

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin ja naisten neljänneksi yleisin syöpämuoto. Tupakointi on keuhkosyöpien keskeisin riskitekijä, ja 85–90 prosenttia keuhkosyöpätapauksista on tupakoinnin aiheuttamia. Työ- ja elinympäristössä muun muassa asbesti, arseeni, kromi ja radonsäteily lisäävät keuhkosyöpävaaraa etenkin yhdessä tupakoinnin kanssa. Geneettinen alttius on myös yhteydessä sairastumisriskiin, mutta tarkkoja mekanismeja ei tunneta.

Keuhkosyöpä ei kuitenkaan ole erityisen poikkeuksellista myös täysin tupakoimattomilla tai vain vähän tupakoineilla. Näissä tapauksissa sitä pidetään syöpäbiologialtaan ja taustaltaan erilaisena keuhkosyöpänä.

Keuhkosyöpä pyritään aina ensisijaisesti hoitamaan leikkauksella jos sydämen ja keuhkojen toiminta on riittävää. Edellytys leikkaukselle myös on henkilön oma tahto ja taudin paikallisuus (ei levinneisyyttä).

Päivitetty 10.10.2022