Pohdi ja testaa

​Tähän on koottu erilaisia keuhkosairauksiin, terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä testejä, joiden avulla voit kartoittaa erilaisia oireita ja riskejä.

​​​​​​​​Jos testin tulokset herättävät huolta, olethan herkästi yhteydessä hoitopaikkaasi tai muuhun terveydenhuollon yksikköön.

Keuhkovisa

​Keuhkovisa jolla voi testata tietosi keuhkosairauksista.´

Lue lisää:

Keuhkoahtaumataudin arviointitesti CAT

Keuhkoahtaumataudin arviointitesti CAT​ on testi, jolla voit arvioida sairautesi vaikutusta arkeesi ja elämänlaatuusi. Testi on myös käytössä erikoissairaanhoidossa.

Lue lisää:

Arviointitesti CAT (Catesonline.org, englanniksi)​

Fageströmin nikotiiniriippuvuustesti

Nikotiiniriippuvuus voi olla vahva tai heikompi tupakkatuotteiden käyttömäärästä ja -tavoista riippuen.

Fagerströmin testi on hyvä tehdä erityisesti tupakoinnin lopettamispäätöksen yhteydessä, niin on helpompi valita oikeat konstit päätöksen tueksi.

Lue lisää:

Testi on laajasti käytössä niin perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa kuin erikoissairaanhoidossa.

Masennuskysely BDI

Terveyskylän Mielenterveystalon masennuskysely BDI:n täyttämällä voit arvioida mahdollisia masennusoireitasi.

Lue lisää:

Kyselyn voi täyttää riippumatta siitä, onko sinulla masennusdiagnoosia.

Alkoholinkäytön riskitesti AUDIT

Terveyskylän mielenterveystalosta löydät AUDIT-testin miehille, naisille ja ikääntyneille. Sen avulla voit pohtia omaa alkoholinkäyttöäsi ja suhdettasi alkoholiin.

Lue lisää:

Tämä testi on yleisesti käytössä kaikkialla terveydenhuollossa.

Sydänterveyden ja -riskien testejä

Sydämen terveydestä huolehtiminen on tärkeää kaikille, myös keuhkopotilaalle. Tupakointi lisää keuhkosairauksien lisäksi myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä huomattavasti.

Näin ​ollen terveelliset ruokailutottumukset kuuluvat myös keuhkosairaan omahoitoon. Sydänliiton sivuilla voit tarkistaa omia elintapojasi mm. suolan- ja rasvankäytön suhteen ja saada vinkkejä paremmista, pienistä päivittäisistä valinnoista.

Lue lisää:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testillä voit nopeasti saada tietoa omasta riskistäsi saada sydäninfarkti, aivohalvaus tai sepelvaltimotauti. Testiin tarvitset tiedon omista veren kolesteroliarvoista ja verenpainetasostasi.​

Diabetesriskitesti

Diabetesliiton internet-sivuilla voit tarkistaa riskisi sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Lue lisää:

Tyypin 2 diabetes on usein huonoihin elintapoihin, liikkumattomuuteen ja ylipainoon liittyvä sairaus. Sen torjumiseksi tehtävät elintapamuutokset vaikuttavat kaikki myönteisesti myös keuhkosairaan elämään

 

Päivitetty  30.9.2019