Siirry sivun sisältöön

Pohdi ja testaa

​Tähän on koottu erilaisia keuhkosairauksiin, terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä testejä, joiden avulla voit kartoittaa erilaisia oireita ja riskejä.

Jos testin tulokset herättävät huolta, olethan herkästi yhteydessä hoitopaikkaasi tai muuhun terveydenhuollon yksikköön.

Keuhkoahtaumataudin arviointitesti CAT on testi, jolla voit arvioida sairautesi vaikutusta arkeesi ja elämänlaatuusi. Testi on myös käytössä erikoissairaanhoidossa.

Nikotiiniriippuvuus voi olla vahva tai heikompi tupakkatuotteiden käyttömäärästä ja -tavoista riippuen.

Fagerströmin testi on hyvä tehdä erityisesti tupakoinnin lopettamispäätöksen yhteydessä, niin on helpompi valita oikeat konstit päätöksen tueksi.

Testi on laajasti käytössä niin perusterveydenhuollossa, työterveyshuollossa kuin erikoissairaanhoidossa.

Terveyskylän Mielenterveystalon masennuskysely BDI:n täyttämällä voit arvioida mahdollisia masennusoireitasi.

Kyselyn voi täyttää riippumatta siitä, onko sinulla masennusdiagnoosia.

Terveyskylän mielenterveystalosta löydät AUDIT-testin miehille, naisille ja ikääntyneille. Sen avulla voit pohtia omaa alkoholinkäyttöäsi ja suhdettasi alkoholiin.

Tämä testi on yleisesti käytössä kaikkialla terveydenhuollossa.

Sydämen terveydestä huolehtiminen on tärkeää kaikille, myös keuhkopotilaalle. Tupakointi lisää keuhkosairauksien lisäksi myös sydän- ja verisuonisairauksien riskiä huomattavasti.

Näin ollen terveelliset ruokailutottumukset kuuluvat myös keuhkosairaan omahoitoon. Sydänliiton sivuilla voit tarkistaa omia elintapojasi mm. suolan- ja rasvankäytön suhteen ja saada vinkkejä paremmista, pienistä päivittäisistä valinnoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen testillä voit nopeasti saada tietoa omasta riskistäsi saada sydäninfarkti, aivohalvaus tai sepelvaltimotauti. Testiin tarvitset tiedon omista veren kolesteroliarvoista ja verenpainetasostasi.

Diabetesliiton internet-sivuilla voit tarkistaa riskisi sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Tyypin 2 diabetes on usein huonoihin elintapoihin, liikkumattomuuteen ja ylipainoon liittyvä sairaus. Sen torjumiseksi tehtävät elintapamuutokset vaikuttavat kaikki myönteisesti myös keuhkosairaan elämään

Päivitetty 10.10.2022