Seksuaalisuus ja seksi

Keuhkosairaus ja sen hoito voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen.

Keuhkosairaus ei ole este seksuaaliselle toiminnalle, mutta vaatii usein sopeutumista niin sairastuneelta itseltään kuin kumppaniltakin.

  • Kuuntele kehoasi ja opettele tunnistamaan hengästymisen ja hengenahdistuksen ero. Jos koet hengenahdistusta, pidä taukoa
  • Keskustele avoimesti kumppanisi kanssa toiveistanne ja peloistanne
  • Älä pelkää epäonnistumista
  • Tarvittaessa käytä avaavaa lääkettä ennen seksiä ja seksin aikana
  • Jos sinulla on runsasta limaneritystä, huolehdi limanirrotuksesta ennen seksiä
  • Jos käytät lisähappea kotona, pidä happivirtaus samalla tasolla kuin muutenkin liikkuessasi. Huolehdi, että happiletku on tarpeeksi pitkä.

Kysy rohkeasti apua

Seksuaalisuuteen liittyvät tunteet ja ajatukset saattavat hämmentää ja pelottaa, mutta siitä huolimatta ne tulee sallia itselleen ja kumppanilleen. Asioista kannattaa keskustella kumppanin kanssa sitten, kun molemmat ovat keskusteluun valmiita.

Lääkäriltä ja muulta hoitohenkilökunnalta kannattaa kysyä oman sairauden ja sen hoitojen vaikutuksista seksuaalisuuteen. Tieto helpottaa asioiden käsittelyä ja poistaa vääriä käsityksiä sekä ennakkoluuloja.

Jos hoitavalta lääkäriltä saatu tieto ei riitä, voit pyytää lähetteen seksuaaliterveyden asiantuntijan luo. Seksiin, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa voi kääntyä seksuaalineuvojan, seksuaaliterapeutin, seksologin tai parisuhdeterapeutin puoleen.

 

Kyllä

Päivitetty  10.10.2022