Siirry sivun sisältöön

Itsehoito

Uniapnean itsehoito koostuu elämäntapamuutoksista sekä nukkumisasentoon vaikuttamisesta.

Oireisiin voi olla syynä liian vähäinen tai muuten huonolaatuinen uni johtuen esimerkiksi stressistä, liiallisesta tai yöaikaisesta pidempikestoisesta mobiililaitteiden käytöstä. Unta huonontavat ulkoiset tekijät tulisi poistaa, ennen kuin varsinaisia tutkimuksia suunnitellaan.

Ylipainoisilla uniapneapotilailla laihdutus on tärkein hoitomuoto ja sillä on mahdollista päästä pysyvään paranemiseen. Ei ole merkitystä hoitotuloksen kannalta, miten painonlasku saavutetaan.

Painonlasku n. 10% lähtöpainosta auttaa useimmiten, jos lähtötilanteessa painoindeksi on noin 30 kg/m2. Vaikeassa ylipainossa omat keinot eivät välttämättä riitä, vaan on turvauduttava asiantuntijoiden apuun.

Liikunta auttaa painonhallinnassa ja se lievittää uniapnean vaikeusastetta, vaikka paino ei putoaisikaan.

Alkoholin vaikutuksesta nielulihakset rentoutuvat lisäten hengityskatkojen määrää. Alkoholi huonontaa unen laatua uniapneasta riippumatta, ja uniongelmaisen ei tulisi käyttää alkoholia iltaisin pieniäkään määriä.

Nielun lihaksia rentouttavien nukahtamislääkkeiden käyttö ei ole uniapneapotilaille suositeltavaa. Ne toimivat alkoholin tavoin ja voivat lisätä hengityskatkojen määrää.

Nenän tukkoisuus lisää hengityskatkojen määrää ja huonontaa unen laatua. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet saattavat auttaa, samoin nenähuuhtelukannun käyttö.

Uniapnean aiheuttava nielun ahtautuminen voi liittyä alaleuan rakenteeseen ilman merkittävää ylipainoa, jolloin hengityskatkoja esiintyy erityisesti selkäasennossa. Selällä nukkumisen välttäminen voi vähentää hengityskatkoja. Asentohoito voidaan toteuttaa esimerkiksi kiinnittämällä yöpaidan selkämykseen kova pallo estämään nukkumista selällään.

Päivitetty 10.10.2022