Siirry sivun sisältöön

Tietoa keuhkosairauksien lääkehoidosta

Keuhkosairauksien lääkehoidossa keskeisellä sijalla ovat inhaloitavat lääkkeet, suun kautta otettava kortisoni ja limaa irrottavat lääkkeet.

Nykyiset keuhkolääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä. Lääkehoito on helppoa ja yksinkertaista. Valtaosa astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa käytettävistä lääkkeistä otetaan sisäänhengityksen mukana eli inhalaationa.

Lääkkeen annostelussa voidaan käyttää aerosoleja, jauheinhalaattoreita tai erilaisia lääkesumuttimia. Aerosoleja suositellaan otettavaksi tilanjatkeen avulla.

Inhalaatiot vaikuttavat paikallisesti ja niitä voi käyttää pienemmällä annoksella kuin suun kautta otettavaa kortisonia. Inhalaationa otettavalla lääkkeellä on vähemmän haitta- ja sivuvaikutuksia kuin suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Keuhkolääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset

Verenpaineeseen ja sydämen rytmin hallintaan tarkoitetut beetasalpaajat voivat aiheuttaa astmaatikolle astmakohtauksen, eivätkä sovi kaikille astmapotilaille.

Tulehduskipulääkkeet ja asetyylisalihappo voivat pahentaa astman oireita, eivätkä siksi sovi kaikkien astmaatikkojen kivunhoitoon. Monelle turvallinen kipulääke on parasetamoli.

Päivitetty 12.7.2022