Siirry sivun sisältöön

Eri oireiden itsehoito

Hengenahdistus, yskä ja limaisuus ovat monen keuhkosairauteen sairastuneen arkipäivää. Arkipäivästä voit kuitenkin tehdä helpompaa!

Tässä osiossa löydät vinkkejä itsehoitoon muun muassa oikeaa hengitystekniikkaa sekä keinoja helpottaa hengenahdistusta, yskää ja limaisuutta.

Keuhkosairauksien hoito on paljolti oireiden ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Kotikonstien lisäksi oirehoitoon kuuluu myös hengitettävä lääkitys, joka on syytä pitää aina mukana.

Limaa voit poistaa esimerkiksi puhalluspullon tai muun hengitysharjoituslaitteen, höyryhengityksen tai liikunnan avulla. Yskimistekniikalla ja –asennolla on merkitystä. Fysioterapeutilta voit saada ohjausta liman irrotukseen.

Liman irrotusta voit edesauttaa myös lääkkein, joihin voit saada reseptin lääkäriltä.

Yskänlääkkeiden käyttöä ei suositella, sillä yskän tarkoitus on poistaa haitallista limaa hengitysteistä.

Normaalisti ihminen ei tiedosta omaa hengittämistään. Hengittäminen on automaattista. Aikuisen normaali hengitystiheys on 12 - 14 kertaa minuutissa.

On hyödyllistä erottaa toisistaan hengästyminen ja hengenahdistus:

  • hengästyminen helpottaa levossa

  • hengästyminen on hyvä asia, kannattaa harrastaa liikuntaa

  • hengenahdistus pysäyttää, eikä välttämättä helpota rasituksen loputtua

Hengenahdistus tuntuu pelottavalta ja aiheuttaa helposti paniikin tunnetta, joka pahentaa entisestään hengenahdistusta. On paljon keinoja helpottaa hengenahdistusta.

Puoli-istuvassa asennossa tai etukenossa istuminen helpottaa hengittämistä. Etukenossa istuessa vatsan edessä voi pitää vaikka tyynyä tukena, tai nojata johonkin sopivalla korkeudella olevaan, esimerkiksi tuolin selkänojaan.

Vuoteen päätyä voit kotioloissa kohottaa tyynyillä, esimerkiksi laittamalla niitä patjan alle. Jos hengenahdistus ei itsehoitokonstein ja lääkärisi antamien ohjeiden mukaisin lääkityksin helpota, ole yhteydessä lääkäriin.

Fysioterapeutilta saat tarvittaessa ohjausta hengitystekniikassa ja hengenahdistuksen hallinnassa. Huulirakohengitys on hyvä opetella hengenahdistuskohtauksen varalle. Lievään hengenahdistukseen voit saada apua esimerkiksi rentoutus- tai mindfullness-harjoituksista.

Lääkehoito

Keuhkosairauksien lääkehoidossa pyritään huomioimaan hengenahdistuksen hoito. Hengitystä helpottavat inhaloitavat lääkkeet on syytä pitää aina mukana, myös sairaalaan tai poliklinikalle lähtiessä.

Keuhkoputkia avaavien ja hoitavien lääkkeiden lisäksi vaikeaan hengenahdistukseen voidaan lääkärin määräyksellä käyttää muidenkin lääkeaineryhmien lääkkeitä.

Jos hengenahdistus ei itsehoitokonstein ja lääkärisi antamien ohjeiden mukaisin lääkityksin helpota, voi olla syytä olla yhteydessä lääkäriin.

Ajoittainen yskä liittyy keuhkosairauksiin, esimerkiksi keuhkoputkissa oleva lima tai ylimääräinen neste keuhkopussissa voi aiheuttaa yskänärsytystä. Ilman reseptiä saatavien yskänlääkkeiden ei ole osoitettu olevan keuhkosairauksissa hyödyksi.

Tärkeämpää on hoitaa yskän aiheuttajaa kuin yskää, joka on aina jonkin sairauden oire. Yskää hoidetaan hoitamalla sen syytä ja välttämällä yskää aiheuttavia/ pahentavia tekijöitä (esim. tupakointi). Ylähengitystulehduksiin liittyvä yskä häviää tulehduksen rauhoituttua. Siihen voi joskus kulua aikaa useita viikkoja. Antibioottihoitoa tarvitaan vain silloin kun yskä liittyy bakteeritulehdukseen.

Astmaan liittyvää yskää hoidetaan astmalääkkeillä ja refluksitautiin liittyvää yskää refluksitaudin lääkkeillä. Nenänielun limaisuuteen liittyvässä yskässä nenähuuhtelukannun käyttö voi helpottaa oiretta, ja ylähengitysteiden kuivumiseen tai puhumiseen liittyvää ärstysyskää vesipiippuhengittelyllä.

Yöunta häiritsevän yskän hoitoon voit kokeilla ottaa ruokalusikallisen hunajaa, myös lämmin juoma voi auttaa. Höyryhengitys on vanhan kansan hyvä konsti. Ilman reseptiä saatavien yskänlääkkeiden ei ole osoitettu olevan hyödyksi. Keskustele lääkehoidosta hoitohenkilökunnan kanssa ja kerro heille, jos käytät itsehoitolääkkeitä tai luontaistuotteita.

Ennen vanhaan höyryhengitys toteutettiin ottamalla kattilallinen kiehuvan kuumaa vettä ja tekemällä astian päälle "teltta" esimerkiksi pyyhkeellä, jonka alle mentiin hengittämään nesteestä nousevaa kuumaa höyryä. Tässä piili kuitenkin suuri palovammariski.

Höyryhengitystä voi turvallisemmin harjoittaa kylpyhuoneessa laittamalla suihkun valumaan kuumalle ja sulkemalla oven.

Suihkun alle meneminen ei ole tarpeellista, vaan kylpyhuoneessa istuminen ja rauhallinen lämpimän höyryn hengittäminen riittää. Samoin miedosti lämmitetyn saunan kiukaalle heitetty löyly tuottaa sopivaa höyryä tähän tarkoitukseen.

Päivitetty 10.10.2022