Siirry sivun sisältöön

Hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisy

Hyvä ravitsemus ja yleiskunto

Vajaaravitsemus lisää riskiä sairastua keuhkokuumeeseen, sillä energian ja ravintoaineiden puute heikentävät vastustuskykyä.

Riittävä ja monipuolinen ruokavalio ja normaalipainoon pyrkiminen auttavat ehkäisemään keuhkokuumeen lisäksi lukuisia muita sairauksia sekä ylläpitämään ja lisäämään toimintakykyä.

Myös liikunta kannattaa, sillä hyvän yleiskunnon ylläpito ehkäisee keuhkokuumetta.

Tupakoinnin lopettaminen

Useiden tutkimusten mukaan tupakointi lisää keuhkokuumeeseen ja influenssaan sairastuvuutta ja kuolleisuutta sekä lisää myös muiden akuuttien hengitystieinfektioiden esiintyvyyttä.

Tupakoinnin on todettu lisäävän pneumokokki-infektioiden riskiä jopa nelinkertaiseksi. Vakavista influenssainfektioista jopa 41 %:n on arvioitu liittyvän tupakointiin.

Tupakoivilla nuorilla aikuisilla on raportoitu olevan akuutteja hengitystieinfektioita merkitsevästi enemmän kuin tupakoimattomilla.

Rokotukset

Influenssarokotteesta hyötyvät erityisesti ne henkilöt, joiden terveydelle influenssa tai sen jälkitaudit muodostavat merkittävän uhan.

Pneumokokkirokote vähentää pneumokokkitauteja noin 70 %, mutta tehoa keuhkokuumeen ehkäisyssä ei ole pystytty pitävästi todistamaan. Rokote kuitenkin suojaa vakavimmalta tautimuodolta ja vähentää kuolemia.

Päivitetty 10.10.2022