Siirry sivun sisältöön

Tietoa kotihappihoidossa käytettävistä välineistä

Kotihappihoidossa käytettäviä laitteita on useita erilaisia.

Sähköllä toimiva happirikastin erottaa laitteen suodatussäiliössä typen pois huoneilmasta, jolloin jäljelle jää happi. Ilma pumpataan suodatinsäiliöiden läpi paineilmakompressorin avulla. Happirikastimesta lähtevään letkuun kiinnitetään happiviikset, joiden kautta lisähappea hengitetään.

Sähköllä toimiva happirikastin on ensijainen laite säännölliseen, pitkäaikaiseen kotihappihoitoon. Turvallinen happivirtaus määritetään yksilöllisesti eikä sitä saa omatoimisesti muuttaa.

Happirikastimen ympärille tulee jäädä riittävästi tilaa. Rikastin sijoitetaan noin 15-30 cm seinästä, verhoista, huonekaluista, pattereista ja muista lämmönlähteistä.

Happirikastinta

  • ei saa peittää,

  • ei saa sijoittaa kosteaan, kylmään eikä suljettuun tilaan

  • samassa huoneessa ei saa tupakoida eikä olla avotulta, kuten kaasuliettä, takkaa tai kynttilöitä

Jatkojohtojen ja pistokesovittimien käyttö on kielletty.

Matkahappirikastimet ovat akullisia happirikastimia, jotka rikastavat happea ympäröivästä ilmasta. Matkahappirikastin saa virtansa ladattavista akuista, auton 12V virtalähteestä tai verkkovirrasta.

Happivirtaus on matkahappirikastimissa pääsääntöisesti jaksottainen eli happi tulee nenän kautta sisäänhengittäessä.

Matkahappirikastimet mahdollistavat liikkumisen kodin ulkopuolella. Matkahappirikastimia voi vuokrata pitkäaikaiseen käyttöön. Useimmilla keuhkopoliklinikoilla on lainattavissa matkahappirikastimia lyhytaikaiseen käyttöön.

Happipulloissa happi on kaasumaisessa muodossa. Happipulloja voidaan käyttää, kun lisähapen tarve on tilapäistä. Happipullo voi olla kotona myös varalla sähkökatkoksen tai happirikastimen vian varalta.

Happipullolla voidaan helpottaa liikkumista kodin ulkopuolella. Happipulloja on erikokoisia, pienimmät, mukana kuljetettavat ovat kahden ja kolmen litran pulloja, jotka painavat noin neljä kg. Lääkkeellinen happi on reseptilääke.

Nestehappi sopii riittoisuutensa ja keveytensä vuoksi paljon liikkuvalle. Nestehappijärjestelmä koostuu kotisäiliöstä ja mukana kannettavasta säiliöstä.

Kannettaviasäiliöitä on erikokoisia ja suurimmassa osassa malleista on sisään rakennettu hapensäästäjä, joka annostelee happea vain nenän kautta sisäänhengitettäessä.

Vaihtoehtoisesti toinen malli annostelee happea jatkuvalla virtauksella. Nestehappea haihtuu myös säiliöstä jatkuvasti, joten nestehappi on soveltuu parhaiten jatkuvasti happea kodin ulkopuolella liikkuessaan käyttävälle.

Happiviikset vaihdetaan noin kahden viikon välein. Happiviiksiä on eri mallisia, suoralla ja käyrällä sierainosalla. Suurilla happivirtauksilla voidaan käyttää ns. säästöviiksiä. Kotihappihoidossa ei yleensä käytetä happimaskia.

Happi voi kuivattaa nenän limakalvoja. Limakalvojen kostutukseen voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia kostutussuihkeita tai –tippoja.

Korkeavirtauksinen nenäkanyyli. Lämmitettyä ja kostutettua ilmaa annostellaan suurilla virtauksilla nenäkanyylin tai henkitorviavanteen kautta.

Hoitoon voidaan liittää happihoito. Hoitoa korkeavirtauksisilla nenäkanyyleillä toteutetaan pääasiassa sairaalassa.

Päivitetty 5.10.2022