Sairauden vaikeusasteen (NYHA-luokitus) ja perussairauden perusteella valitaan yksilöllinen hoito. Hoidolla pyritään parantamaan elämänlaatua ja rasituksen sietoa, vähentämään oireita sekä hidastamaan sairauden etenemistä.
Keuhkoverenpainetaudin hoito
Keuhkoverenpainetaudin hoidon valinta perustuu sairauden aiheuttaneeseen syyhyn.
Keuhkovaltimoiden verenpainetautia voidaan hoitaa lääkkeillä, jotka laajentavat keuhkojen verisuonia ja vähentävät verisuonten seinämien paksuuntumista. Käytössä on erilaisia lääkkeitä, joita voidaan käyttää joko yksin tai yhdistelminä.
Lääkkeitä annetaan yleensä suun kautta. Sairauden edetessä lääkettä voidaan annostella hengitettävänä muotona tai jatkuvana infuusiona joko ihonalaiseen kudokseen tai verisuoneen.
Lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia ja ripulia. Sivuvaikutuksia pystytään hoitamaan.
Kroonisen tromboembolisen keuhkoverenpainetaudin (CTEPH/KTEPH) hoito on ensisijaisesti leikkaushoito. Leikkauksessa hyytymä poistetaan mahdollisimman laajalti.
Mikäli muista hoitomuodoista huolimatta keuhkovaltimoiden verenpainetauti etenee eikä suorituskyky parane, voidaan harkita joko keuhkon- tai sydänkeuhkosiirtoa. Lisätutkimusten avulla selvitetään mahdollisuus elinsiirtoon.
Veren alentunut happipitoisuus aiheuttaa ja lisää keuhkovaltimoiden supistumista. Monen keuhkoverenpainetautia sairastavan happipitoisuus voi olla alentunut.
Tällöin suositellaan jatkuvaa kotihappihoitoa. Jatkuva happihoito vähentää keuhkovaltimopainetta sekä hidastaa taudin kehitystä.
Keuhkoverenpainetautia sairastavat ovat muita alttiimpia sairastumaan keuhkokuumeeseen. Tulehdukset pitäisi tutkia ja hoitaa hyvin.
Rokotus
Keuhkovaltimoiden verenpainetautia sairastaville (kuten myös omaisille) suositellaan syksyisin annettavaa kausi-influenssarokotusta sekä pneumokokkirokotusta keuhkokuumetta vastaan. Hyvä yleiskunto ja käsien pesu auttavat ennaltaehkäisemään tulehduksia.
Tupakointi
Tupakoinnin lopettamisella voi vaikuttaa sairauden etenemiseen.
Liikunta
Liikuntaharjoittelun on tutkimuksissa osoitettu parantavan suorituskykyä ja sillä on mahdollisesti vaikutusta myös taudin ennusteeseen.
Liikunta on tärkeä osa PAH:n hoitoa. Vaikka sydän ei rasituksessa pysty tehostamaan toimintaansa normaalisti, useaan muuhun fyysisen suorituskyvyn osatekijään on mahdollista vaikuttaa.
Suorituskyvyn osatekijöitä, joihin PAH:sta huolimatta voidaan vaikuttaa, ovat lihasten hapenottokyky, lihasvoima, keuhkotuuletus ja hengityslihasten toiminta.
Päivitetty 5.10.2022