Siirry sivun sisältöön

Bronkiektasiat

Bronkiektasioilla tarkoitetaan pysyvää keuhkoputkien laajenemista. ​​​​Taustalla voi olla keuhkoinfektio, obstruktiivinen keuhkosairaus, värekarvojen ja liman toimintahäiriö, immuunivajavuus tai synnynnäinen rakenteellinen muutos.

Sairauteen liittyy keuhkoputken seinämien ja niitä reunustavien rakenteiden tulehdusprosessi, limaisuus, alttius tulehduksille ja toistuvat hengitysteiden tulehdukset.

Tyypillisimmät oireet ovat limainen yskä ja limaneritys. Yskösten mukana voi olla verta. Sairaudelle on tyypillistä laajentumiin kertyvä lima, jota on hankala saada pois.

Varsinkin pahenemisvaiheessa voi esiintyä muita oireita, kuten hengenahdistusta, kuumetta ja rintakipua. Oireet voivat esiintyä ajoittain esimerkiksi pahenemisvaiheen aikana tai olla jatkuvia.

Tutkimuksilla pyritään selvittämään, mitkä tekijät ovat aiheuttaneet bronkiektasiat sekä infektiot. Perusverikokeiden lisäksi tutkimuksiin kuuluvat keuhkokuva, keuhkojen tietokonekuvaus, yskösnäytteiden tutkimukset sekä spirometria.

Pahenemisvaiheessa selvitetään yskösnäytteiden tutkimisella tulehduksen aiheuttaja, jolloin hoito osataan kohdistaa oikein.

Hoidolla pyritään vähentämään pahenemisvaiheita sekä parantamaan elämänlaatua hoitamalla oireita ja pahenemisvaiheita mahdollisimman hyvin. Liman aktiivinen tyhjentäminen ja liikunta ovat ensiarvoisen tärkeitä bronkiektasiatautia sairastavalle tulehduksien ennaltaehkäisemiseksi.

Fysioterapeutti voi ohjata hengitys- ja limantyhjennysharjoituksia ja apuna voi käyttää erilaisia hengitysharjoitusapuvälineitä.

Vaikea-oireisilla käytetään joskus hypertonisen keittosuolan hengittämistä limanirrotuksen tehostamisessa.

Influenssa- ja pneumokokkirokotteita suositellaan kaikille bronkiektasiapotilaille vaikeiden keuhkotulehdusten ehkäisemiseksi.

Lääkehoitoa tarvitaan bakteeritulehdusten rauhoittamiseen. Pahenemisvaiheen hoito on tarpeen, jos esimerkiksi yskökset lisääntyvät, muuttuvat rumanvärisiksi tai nousee kuume.

Antibioottihoitoja voidaan antaa tulehduksen vaikeusasteesta riippuen joko suonensisäisesti tai tabletteina. Joskus mikrobilääkitystä annetaan myös ennaltaehkäisevästi, jos sama bakteeri aiheuttaa toistuvia tulehduksia. Osa ennaltaehkäisevistä antibiooteista annetaan hengitettävässä muodossa lääkesumuttimella.

Päivitetty 10.10.2022