Tupakka

Tupakoinnilla on kielteisiä terveysvaikutuksia kaikissa keuhkojen rakenteissa ja toiminnassa

​​​​​Kaiken ikäisillä tupakoijilla on enemmän erilaisia hengityselimiin liittyviä oireita kuten yskää, limanmuodostusta, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista kuin ei-tupakoivilla.

Tupakointi:

  • aiheuttaa 90% keuhkosyövistä&
  • aiheuttaa yli 90% keuhkoahtaumataudeista&
  • lisää kroonisten keuhkosairauksien, kuten keuhkoahtaumataudin ja astman, pahenemisvaiheita
  • lisää riskiä akuutteihin hengitystieinfektioihin, myös influenssaan ja keuhkokuumeeseen
  • heikentää hengitettävien lääkkeiden tehoa merkitsevästi
  • lisää selvästi spontaanin ilmarinnan riskiä, sillä sairastuneista 90 % on tupakoijia

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Tupakoinnin vaikutukset eivät rajoitu keuhkoihin, joten lopettaminen vaikuttaa myönteisesti koko kehoon. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat neuvoa sinua lopettamisen alkuun pääsemisessä.​​

​Tupakoimattomuus tuo lisää elinvuosia ja parantaa elämänlaatua. Keuhkosairauksia sairastavan infektiot ja pahenemisvaiheet vähenevät, lääkkeiden tarve vähenee ja suorituskyky paranee.

Keuhkoahtaumaa sairastavalla tupakoinnin lopettaminen on toistaiseksi ainoa keino, jolla keuhkoputkien ahtautuminen hidastuu merkittävästi.

Muut tupakkatuotteet

Savukkeiden ja sikarien lisäksi tupakkaa käytetään nuuskana, vesipiipulla ja sähkösavukkeina. Mitään näistä tuotteista ei kuitenkaan voi suositella avuksi tupakoinnin lopettamisessa, koska ne sisältävät runsaasti nikotiinia ja muita myrkyllisiä aineita ja jatkavat riippuvuutta.

Nuuskaamalla tai vesipiippua polttamalla haitallisia aineita saa jopa enemmän kuin perinteisistä savukkeista.

Sähkösavukkeiden käytöstä ei myöskään ole vielä luotettavaa tutkimustietoa, eikä nesteiden koostumuksista voi olla varma. Yksi yleinen syy sähkösavukkeen käytölle on halu lopettaa tupakointi. Juuri tähän tarkoitukseen sähkösavuketta on pääasiallisesti markkinoitukin.

Tupakoinnin lopettamisen tukena on kuitenkin suositeltavampaa käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai reseptillä saatavia vieroituslääkkeitä, ei sähkösavuketta.​

Testaa ja kokeile

Muualla Terveyskylässä 
       

Edellinen sivuSeuraava sivu