Tupakka

Tupakoinnilla on kielteisiä terveysvaikutuksia kaikissa keuhkojen rakenteissa ja toiminnassa.

Kaiken ikäisillä tupakoitsijoilla on enemmän erilaisia hengityselimiin liittyviä oireita kuten yskää, limanmuodostusta, hengenahdistusta ja hengityksen vinkumista kuin ei-tupakoivilla.

Tupakointi:

  • aiheuttaa 90% keuhkosyövistä
  • aiheuttaa yli 90% keuhkoahtaumataudeista
  • lisää kroonisten keuhkosairauksien, kuten keuhkoahtaumataudin ja astman, pahenemisvaiheita
  • lisää riskiä akuutteihin hengitystieinfektioihin, myös influenssaan ja keuhkokuumeeseen
  • heikentää hengitettävien lääkkeiden tehoa merkitsevästi
  • lisää selvästi spontaanin ilmarinnan riskiä, sillä sairastuneista 90 % on tupakoijia
Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina

Tupakoinnin vaikutukset eivät rajoitu keuhkoihin, joten lopettaminen vaikuttaa myönteisesti koko kehoon. Terveydenhuollon ammattilaiset osaavat neuvoa sinua lopettamisen alkuun pääsemisessä.

Tupakoimattomuus tuo lisää elinvuosia ja parantaa elämänlaatua. Keuhkosairauksia sairastavan infektiot ja pahenemisvaiheet vähenevät, lääkkeiden tarve vähenee ja suorituskyky paranee.

Keuhkoahtaumaa sairastavalla tupakoinnin lopettaminen on toistaiseksi ainoa keino, jolla keuhkoputkien ahtautuminen hidastuu merkittävästi.

Muut tupakkatuotteet

Savukkeiden ja sikarien lisäksi tupakkaa käytetään nuuskana, vesipiipulla ja sähkösavukkeina. Mitään näistä tuotteista ei kuitenkaan voi suositella avuksi tupakoinnin lopettamisessa, koska ne sisältävät runsaasti nikotiinia ja muita myrkyllisiä aineita ja jatkavat riippuvuutta.

Nuuskaamalla tai vesipiippua polttamalla haitallisia aineita saa jopa enemmän kuin perinteisistä savukkeista.

Nuuska

Nuuskaa käytetään suussa, ikenen ja ylähuulen välissä joko annospussissa tai irtonuuskana. Nuuskan käyttö on suosittua nuorten ja joukkueurheilijoiden keskuudessa. Tutkimusten mukaan nuuskan käyttö on pojilla yleisempää kuin tupakointi, ja sen käyttö on lisääntynyt viime vuosina kaikilla kouluasteilla. Tytöillä käyttö on harvinaisempaa. Nuuskan käytön uskotaan olevan haitattomampaa kuin tupakan vaikka se on terveydelle haitallinen tupakkatuote ja sisältää, kuten muutkin tupakkatuotteet, riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskasta saatava nikotiiniannos on suurempi kuin tupakan ja aiheuttaa voimakasta riippuvuutta sekä vaikeuttaa keskittymiskykyä ja lisää ärtyneisyyttä.

Vaikka nuuska ei sisällä savun mukana elimistöön leviäviä myrkyllisiä aineita, se on silti terveydelle haitallinen tuote ja sisältää runsaasti syöpävaarallisia aineita. Nuuska sisältää kaikkiaan yli 2500 kemiallista yhdistettä, joista 28 on luokiteltu syöpää aiheuttaviksi. Riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin on kohonnut. Nuuskan sisältämä nikotiini rasittaa myös sydäntä supistamalla verisuonia ja heikentämällä lihasten verenkiertoa sekä nostamalla verenpainetta ja sykettä. Myös riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa. Nuuska aiheuttaa myös haittoja suun terveydelle.

Suomessa ja muissa EU-maissa, paitsi Ruotsissa, nuuskan myyminen on kiellettyä.

Raskaudenaikainen nuuskan käyttö lisää ennenaikaisen synnytyksen, alhaisen syntymäpainon ja lapsen kuolleena syntymisen riskiä.

Epidemia-aikana on myös hyvä huomioida käsihygienian tärkeys. Nuuskaajan viedessä sormet suuhun monta kertaa päivässä, tartuntatautiriski lisääntyy esim. koronaviruksen kohdalla.

Sähkösavukkeet

Sähkösavukkeiden käytöstä ei myöskään ole vielä luotettavaa tutkimustietoa, eikä nesteiden koostumuksista voi olla varma. Yksi yleinen syy sähkösavukkeen käytölle on halu lopettaa tupakointi. Juuri tähän tarkoitukseen sähkösavuketta on pääasiallisesti markkinoitukin.

Tupakoinnin lopettamisen tukena on kuitenkin suositeltavampaa käyttää nikotiinikorvaushoitoa tai reseptillä saatavia vieroituslääkkeitä, ei sähkösavuketta.

Lisätietolinkkejä

Tupakoinnin lopettaminen:

Yleistä tupakasta:

tupakka; tupakoinnin lopettaminen; keuhkosairaudet; tupakointi

Kyllä

Päivitetty  10.10.2022