Snus används i munnen, mellan tandköttet och överläppen, antingen i en dospåse eller som löst snus. Snusanvändning är populärt bland ungdomar och lagsportare. Studier visar att snusanvändning är vanligare bland pojkar än rökning och att det har ökat de senaste åren på alla skolnivåer. Användningen är mindre vanlig bland flickor. Snus tros vara mindre skadligt än tobak även om det är en hälsoskadlig tobaksprodukt och liksom andra tobaksprodukter innehåller nikotin som orsakar beroende. Snus innehåller mer nikotin än tobak och är starkt beroendeframkallande, vilket gör det svårt att koncentrera sig och gör en mer irriterad.
Även om snus inte innehåller giftiga ämnen som sprids i kroppen med rök är det fortfarande en hälsoskadlig produkt som innehåller höga halter av cancerframkallande ämnen. Snus innehåller totalt över 2 500 kemiska föreningar, varav 28 är klassificerade som cancerframkallande. Risken för cancer i munnen, matstrupen och magsäcken ökar. Nikotinet i snus belastar också hjärtat genom att drar ihop blodkärlen och minska blodcirkulationen i musklerna samt höja blodtrycket och pulsen. Risken att injukna i typ 2-diabetes ökar också. Snus orsakar också problem med munhälsan.
I Finland och andra EU-länder, utom Sverige, är det förbjudet att sälja snus.
Användning av snus under graviditet ökar risken för alltför tidig förlossning, låg födelsevikt och dödfödda barn.
Under en epidemi är det också viktigt att komma ihåg vikten av handhygien. Eftersom en snusare stoppar fingrarna i munnen flera gånger om dagen ökar risken för smittsamma sjukdomar, till exempel coronavirus.