Siirry sivun sisältöön

Matkustaminen

Matkustaminen vaatii hieman huolellisempaa valmistautumista ja oman jaksamisen kuulostelua, jos sinulla on todettu keuhkosairaus.

Tutustu matkakohteen sääolosuhteisiin ennen matkaa. Suurten kaupunkien ilmansaasteet tai aavikon hiekkapöly voivat aiheuttaa oireita keuhkosairaalle. Äärimmäisen kylmä, kuuma tai kuiva ilmasto on myös hengityssairaalle riski.

Varaudu tällöin siihen, että saatat tarvita enemmän avaavaa lääkettä kuin kotona. Vuodenaikojen vaihtelun mukaan joihinkin paikkoihin voi olla helpompi matkustaa erilaisten ilmasto-olojen vallitessa.

Jos sinulla on allergioita, esimerkiksi eläimille tai siitepölylle, varaa mukaan myös allergialääkkeesi. Kysy hoitohenkilökunnalta tai lääkäriltä, jos olet epävarma voitko lähteä matkalle tai sopiiko suunnittelemasi matkakohde sinulle.

Ota matkalle mukaan reseptisi tai niitä vastaavat asiakirjat ja englanninkielinen yhteenveto resepteistä, jonka saat pyytämällä apteekista.

Matkustaessasi säilytä lääkkeitä alkuperäispakkauksissa. Lentokoneessa lääkkeet pakataan käsimatkatavaroihin.

Huolehdi myös lääkkeiden säilyvyydestä (esim. kylmässä tai auringonvalolta suojassa) matkustamisen ja ulkomailla oleskelun aikana.

Muista, että kaikkia lääkkeitä ei saa kaikista maista, minkä vuoksi lääkkeitä on varattava mukaan matkaa pidemmäksi ajaksi esimerkiksi lento-ongelmien varalle.

Voit tuoda ulkomailta lääkkeitä vain omaan käyttöösi. Selvitä lääkkeiden tuontirajoitukset ja asiakirjavaatimukset esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä.

Matkavakuutusyhtiöstäsi saat lisätietoja sairautesi huomioimisesta matkan aikana ja mahdollisissa ongelmatilanteissa toimimisesta.

Uniapnean hoitoon tarkoitetun CPAP-laitteen kanssa matkustaessa pidä mukana englanninkielinen todistus laitteesta ja käyttötarkoituksesta. Todistuksen saat hoitoyksiköstäsi tai laitteen maahantuojalta, jos hankit laitteen itse.

Selvitä kohdemaan sähköpistokkeen ja käytetyn jännitteen sopivuus laitteesi kanssa. Voit ostaa tarvittaessa adapterin tai hankkia laitteeseesi akun.

CPAP-laitteen saa yleensä ottaa mukaan lennolle, mutta se edellyttää aina lentoyhtiön hyväksyntää. Selvitä lentoyhtiön käytännöt laitteiden suhteen, sillä ne saattavat vaihdella. Laitteen mahdollinen langaton tiedonsiirtotoiminto on sammutettava lennon ajaksi. Hoitopaikastasi saat todistuksen tulliviranomaisia varten.

Matkustamista suunniteltaessa on tärkeää olla yhteydessä hoitavaan keuhkolääkäriin jo ennen matkan varaamista. Lentoyhtiöt edellyttävät hoitavan lääkärin laatiman MEDIF-lomakkeen toimittamista hyvissä ajoin ennen matkaa.

Lentokelpoisuuden arvioinnissa on tärkeää huomioida voinnissa tapahtuvat muutokset. Potilas vastaa lentokelpoisuudestaan ja hapen riittävyydestä kuitenkin loppukädessä aina itse.

Vajaakuntoisena ei matkaan kannata lähteä. Tavallinen matkavakuutus ei korvaa happihoitopotilaan keuhkosairaudesta johtuvia matkan aikaisia ongelmia, joten vakuutusturvan kattavuus kannattaa myös varmistaa hyvissä ajoin ennen suunniteltua matkaa.

Happilisä tulee järjestää koko matkan ajaksi. Kotihappihoidossa olevan potilaan matkustamisesta kannattaa lukea.

Lisätietoa matkustamisesta lisähapen kanssa saat sen määränneeltä taholta ja/tai laitevalmistajalta.

Lentoyhtiöillä ja muilla matkanjärjestäjillä voi olla omia ehtoja lisähapen kanssa matkustamisesta. Matka voi vaatia erityisvalmisteluja tai saattajan mukaan.

Lentämiselle voi asettaa rajoituksia, jos sinulla on

  • Krooninen keuhkosairaus

  • Lisähapentarve lennon aikana&

  • Tarttuva tauti, kuten tuberkuloosi

  • Ilmarinta

Lentokoneen matkustamon happipitoisuus pienenee. Tervekeuhkoisellakin happipitoisuus kehossa laskee, keuhkosairaalle tämä saattaa olla vaarallista.

Lääkäri voi happisaturaatio-arvojen tai valtimoverinäytteen perusteella arvioida, onko turvallista matkustaa ilman happilisää lentokoneessa. Jos happilisä lentomatkalle tarvitaan, tulee itse selvittää, mikä on lentoyhtiön käytäntö.

Ongelmien välttämiseksi lentoyhtiöt pyytävät lennon varauksen yhteydessä lääkärin tekemän selvityksen sairaudestasi esimerkiksi MEDIF-lomake. Tämän kaksiosainen lomakkeen toisen osan täyttää lääkäri ja toisen matkustaja. Lentoyhtiön ilmailulääkäri tekee lopullisen päätöksen lennon turvallisuudesta.

Voit, mutta lentäminen ei välttämättä tunnu miellyttävältä. Lentokoneen nousuissa ja laskuissa voi lisäksi tuntua korvakipua.

Voit kokeilla purukumin pureskelua ehkäisemään korvakipua, se tasaa välikorvan painetta. Jos et voi siirtää lentoa, varaa mukaan särkylääkettä ja limakalvon turvotusta vähentävää lääkettä.

Lentämistä ei suositella happihoidossa oleville. Jos sinulla on erityinen tarve matkustaa, on se kuitenkin tietyin ehdoin mahdollista.

Lentoon liittyy kuitenkin paljon riskejä, joista tulee keskustella keuhkolääkärin kanssa. Lentäminen on harvemmin mahdollista jos happiarvosi ovat matalia tai hiilidioksidin kertymisen vaara on kotioloissakin.

Lentoyhtiöt vaativat selvityksen sairaudestasi lääkäriltäsi ja tarvitset ilmailulääkärin hyväksynnän lennolle. Huomioi, ettei omaa happea saa viedä lentokoneeseen.

Yleinen suositus välttää lentämistä ilmarinnan jälkeen on 2-3 viikkoa. Varmista tarkka aika kuitenkin vielä lääkäriltäsi.

Päivitetty 15.10.2022