Keuhkoverenpainetauti

Keuhkoverenpainetaudissa keuhkovaltimoiden verenpaine on koholla. Kyseessä voi olla itsenäinen keuhkovaltimoiden sairaus, jossa keuhkoverisuonten seinämät paksuuntuvat solujen kasvun sekä pienten verisuonitukosten vuoksi. Tämä johtaa virtausvastukseen ja siten keuhkoverenpaineen nousuun.

Verenpaineen nousu kuormittaa sydäntä ja voi johtaa sydämen oikean puolen vajaatoimintaan. Tällöin puhutaan keuhkovaltimoiden verenpainetaudista (PAH).

Keuhkovaltimoiden verenpainetauti voi liittyä esimerkiksi reumatauteihin, HIV-infektioon ja maksakirroosiin. Aina ei aiheuttajaa löydetä, tällöin kyseessä on idiopaattinen keuhkovaltimoiden verenpainetauti (IPAH).

Muita, tavallisimpia syitä keuhkoverenpaineen nousulle ovat sydämen vasemman puolen ongelmat sekä hapenpuutetta aiheuttavat keuhkosairaudet.

Myös keuhkoveritulppa voi kroonistuessaan johtaa keuhkoverenpainetautiin (CTEPH/KTEPH). Joillakin verenpaineen nousun syy on monitekijäinen.

Lue lisää:

Oireet

Tauti voi alkuvaiheessa olla oireeton.

Oireita voivat olla

  • hengenahdistus, joka esiintyy aluksi rasituksessa
  • väsymys
  • sydämen tykyttely
  • tajunnan menetys

Sairauden edetessä kohonnut keuhkoverenpaine aiheuttaa muutoksia myös sydämessä, jolloin sydämen oikean puolen vajaatoimintaan liittyen voi esiintyä turvotuksia jaloissa, vatsaonteloon voi kerääntyä nestettä (ascites) ja myös maksa voi suurentua.

Diagnosointi

Kyseessä on harvinainen sairaus. Sairauden oireet ovat yleisiä, joten oikean diagnoosin löytyminen voi viedä aikaa. Erilaisilla tutkimuksilla pyritään selvittämään, mikä aiheuttaa keuhkoverenpaineen nousun.

Perustutkimuksia ovat keuhkokuva ja EKG. Verikokeilla selvitetään, onko taustalla jokin muu sairaus, esimerkiksi reuma- tai maksasairaus.

Sydämen ultraäänitutkimuksella selvitetään sydämen toimintaa ja arvioidaan keuhkoverenpainetta.

Keuhkovaltimoiden verenpaine mitatataan sydämen oikean puolen katetrisaatiolla.

Suorituskykyä mitataan 6 minuutin kävelytestillä. Taustalla olevan sairauden selvittämiseksi voidaan tehdä

  • keuhkojen tilavuustutkimus (spirometria)
  • keuhkoverisuonten varjoainetutkimus (pulmonaaliangiografia)
  • keuhkojen ventilaatio-perfuusiokartta (verisuonitukosten selvittämiseksi) sekä
  • suppea yöpolygrafia
pic Hoito

Keuhkoverenpainetaudin hoidon valinta perustuu sairauden aiheuttaneeseen syyhyn.

pic Sairauteen sopeutuminen

Sairastuminen on kokonaisvaltainen tapahtuma, joka vaikuttaa sinuun kuin läheisiisi.