Siirry sivun sisältöön

Tietoa keuhkoahtaumataudista

Tupakointi ja runsaat hengitystiealtistumiset ovat merkittävimmät riskitekijät keuhkoahtaumatautiin sairastumisessa.

Keuhkoahtaumatauti eli COPD on yleinen, mutta ehkäistävissä oleva keuhkosairaus. Sen aiheuttaa pääosin pitkäaikainen, säännöllinen tupakointi. Tupakoinnin lisäksi työ, missä tulee runsaasti hengitystiealtistumisia, voi lisätä riskiä sairastua. Hyvin harvoin sairastumisen syynä on perinnöllinen alttius.

Keuhkoahtaumataudille on tyypillistä hitaasti vuosien aikana etenevä keuhkoputkien ahtaus, keuhkolaajentuma ja krooninen tulehdus keuhkoputkissa. Sairaus on usein pitkään oireeton ja se todetaan vasta varsin myöhäisessä vaiheessa. Oireet vaihtelevat potilaan mukaan. Keuhkoahtaumatautia on syytä epäillä ainakin, jos on tupakoinut ja kokee hengenahdistusta rasituksessa.

Keuhkoahtaumatauti todetaan pääosin keuhkojen toimintakokeilla, joista tärkein on spirometria. Keuhkoahtaumataudin vaikeusaste määritetään oireiden, pahenemisvaiheriskin, spirometriassa todetun obstruktion vaikeuden sekä säännöllisen lääkehoidon tarpeen perusteella.

Omalla toiminnallaan voi itse vaikuttaa sairauden kulkuun, ennusteeseen ja toimintakykyyn. Omahoito on keskeistä pahenemisvaiheiden ehkäisemisessä.

Päivitetty 24.9.2024