Vi får energi från kolhydrater, protein och fett. Mångsidig och måttfull näring utgör grunden till en hälsosam kost.
Vi bör äta mycket grönsaker, baljväxter, frukter, bär och svampar. Grönsaker, bär och frukter samt nötter ger mycket fibrer, vitaminer och mineraler samt andra nyttiga föreningar. Baljväxter, som bönor, linser och ärtor innehåller mycket protein. Till huvudmåltiderna och mellanmålen bör man välja mejeriprodukter med så låg fetthalt som möjligt och kött eller fisk med låg salt- och fetthalt. Man bör använda vegetabiliska oljor i matlagningen och dressingar och mjukt margarin på smörgåsen.
Smör, rött kött, feta mejeriprodukter, ostar och bakverk innehåller hårt fett, vilket man bör begränsa. Hälsosamma fetter är vanligtvis mjuka, som vegetabiliska oljor, nötter, frön och fisk.
Fullkornsspannmål innehåller mycket fibrer och mindre energi än vitt spannmål. Man bör undvika renat spannmål, som bröd och bakverk gjorda på vitt mjöl, socker, skalat ris och vit pasta eller ersätta dem med fiberhaltiga alternativ.
Fisk, fågel, ägg, baljväxter och nötter utgör bra proteinkällor. Rött kött bör man äta med måtta.