Gå till sidans innehåll

Egenvård vid luftvägsinfektioner

Vila är ofta den bästa medicinen när man behandlar luftvägsinfektioner. Du kan även prova på att andas in ånga och ta febernedsättande medicinering.

Undvik stora fysiska ansträngningar till en början, som tung motion och bastubad. Du rekommenderas dock att röra på dig, och en upprätt ställning gör lungorna gott.

Du bör vänta med att motionera tills du är symtomfri. Det kan till exempel ta flera månader att tillfriskna från en lunginflammation.

Att sluta röka påskyndar tillfrisknandet. Du kan behandla hosta och halsont hemma genom att andas in ånga och dricka varma drycker. Honung, eukalyptusolja eller vilken som helst vätska som återfuktar svalget eller struphuvudet kan underlätta hosta speciellt vid övre luftvägsinfektioner.

Hostmedicin har ofta bara liten effekt, men kan vara till hjälp när hostan stör sömnen.

För att få ner hög feber och må bättre kan du ta paracetamol eller antiinflammatoriska preparat. Fråga mer på ditt närmaste apotek.

En varm kropp avdunstar ofta mer vätska än normalt, så kom ihåg att dricka tillräckligt. Motståndsandning med flaska hjälper till att lossa slem och förbättrar lungornas funktion.

För att behandla nästäppa och skölja bihålorna kan du till exempel prova en näskanna eller nässpray. Fråga apotekspersonalen om mer information.

Symtomen är ofta som värst den 3–4 sjukdomsdagen och lindras inom en vecka. Hostan kan sitta i flera veckor.

Även i normala fall tar det lång tid att tillfriskna från en lunginflammation och det tar ofta omkring fyra veckor innan man återhämtat sig helt. Det är dock individuellt och kan även ta mycket längre tid, hos äldre personer flera månader.

Hos personer med god grundhälsa läker sjukdomen vanligtvis snabbt av sig själv så att febern och värken försvinner på 3–5 dagar. Hostan eller snuvan kan fortsätta i några veckor och lindras med tiden. När personer med en nedre luftvägsinfektion inte har symtom eller fynd som tyder på lunginflammation får inte läkemedelsbehandling med mikrober symtomen att försvinna snabbare och minskar inte mängden återbesök.

Symtomen räcker inte för att avgöra om sjukdomen orsakas av samma virus eller bakterier som orsakade den tidigare sjukdomen.

Om symtomen är lindriga och du känner att du klarar dig hemma ska du ta det lugnt tills symtomen har försvunnit. Om du behöver kontakta hälso- och sjukvården ska du först ringa dem och följa deras instruktioner.

Vid allvarliga symtom ska du omedelbart ringa din hälsocentral eller jourmottagning. I en nödsituation, ring nödnumret 112.

Uppdaterad 10.10.2022