Gå till sidans innehåll

Munstycksventilation

Om det inte räcker med maskventilation på natten kan man inleda behandling med munstycksventilation (Mouth Piece Ventilation, MPV) på dagtid vid sidan om nattlig behandling med andningsstöd med mask.

Den bästa tidpunkten för att inleda munstycksventilation är vanligtvis när man inleder behandlingen med andningsstöd på dagtid då det fortfarande är naturligt att andas genom munnen. Om man redan är van vid att andas via en näskuddemask på dagen kan det ta längre tid att vänja sig vid den nya behandlingsformen.

Man måste kunna kontrollera sina huvudrörelser pålitligt åt minst ett håll och sluta läpparna tätt om munstycket. Behandlingsformen kräver att man har hyfsad kontroll över musklerna i det bakre svalget och förmåga att assisterat hosta upp utsöndringar ur luftvägarna.

Apparaternas funktionsprincip

Munstycksventilation kan genomföras med de flesta moderna batteridrivna respiratorer för hemmabruk.

Funktionen och slangarna hos en del respiratorer är särskilt avsedda för ett visst ändamål. Sådana färdiga helheter är vanligtvis lättast och säkrast att använda.

Munstycke

Munstycket kräver att patienten kan kontrollera sina huvudrörelser och sluta munnen tätt om munstycket så att apparaten kan blåsa in luft i lungorna via munnen och stöda patientens andning.

När man får andningsstöd via ett munstycke kan man själv välja när man andas in. Man behöver ingen inandningsstyrka för att utlösa andningen, men man måste kunna ta tag om munstycket. Om sjukdomen tillåter kan man svälja och tala även med munstycket.

Uppdaterad 19.10.2020