Gå till sidans innehåll

Om lungoperation

Med en lungoperation kan man behandla flera sjukdomar i lungan och lungsäcken.

Lungoperationen utförs som en titthålsoperation, vilket har fördelen att smärtan efter operationen är mindre och återhämtningen går snabbare. Efter en öppen operation är behovet av smärtstillande läkemedel större och återhämtningen långsammare. En öppen operation är ett större ingrepp som görs mellan revbenen på höger eller vänster sida. Ibland kan man även behöva klyva bröstbenet.

Ibland kan man behöva göra om titthålsoperationen till en öppen operation om förändringarna är större än förväntat. Vid lungoperationer försöker man rädda så mycket lungvävnad som möjligt. Trots det brukar andningsfunktionen försämras. Den är som svagast de första dagarna efter operationen. Vid en operation i lungsäcken tar man inte bort själva lungvävnaden, och andningsfunktionen kan till och med förbättras.

Titthålsoperation

Vid en titthålsoperation tar man vanligtvis bort hela den sjuka lungloben; ibland måste man ta bort båda. Om man hittar cancerceller i lymfkörtlarna efteråt behöver man ofta komplettera behandlingen senare med cellgiftsbehandling.

Öppen operation

En öppen operation behövs om tumören i lungan är stor och sitter nära brösthålan. Ibland kan man behöva ta bort hela lungan. Lymfkörtlarna som beskrivs ovan tas också bort. Ibland kan man behöva göra om titthålsoperationen till en öppen operation.

Uppdaterad 19.10.2020