Gå till sidans innehåll

Bilddiagnostiska undersökningar av lungorna

En thoraxröntgen, dvs. lungröntgen, är en grundläggande bilddiagnostisk undersökning av lungorna. Vid datortomografi (DT) av lungorna tar man en genomskärningsbild av det önskade området.

Thoraxröntgen, dvs. lungröntgen

På en thoraxröntgen ser man förutom lungorna även hjärtat, revbenen och bröstryggen. Vid röntgenundersökningen ska personen som ska undersökas andas in så att lungorna fylls med luft och expanderar. Bilderna tas från två olika håll, framifrån och från sidan, vilket gör det lättare att lokalisera eventuella förändringar som syns på bilden. Thoraxröntgen är en enkel undersökning och kräver inga som helst förberedelser.

Thoraxröntgen är den vanligaste av alla röntgenundersökningar och görs för att undersöka bland annat hjärtats funktion, leta efter avvikande förändringar i lungvävnaden, som till exempel lunginflammation och tumörer, och undersöka skador på bröstkorgen.

Datortomografi

En datortomografi (DT), eller skiktröntgen, är en undersökning där man tar genomskärningsbilder av det önskade området med hjälp av röntgenstrålar. Med hjälp av datorbilderna kan man urskilja olika detaljer i bröstkorgen, som bland annat lungvävnaden, blodkärlen och skelettet, mycket mer exakt än med thoraxröntgen.

Datortomografin kan vid behov även sträckas ut till övre buken eller hela kroppen. DT-undersökningen är smärtfri. Under undersökningen ligger patienten helt stilla på undersökningsbordet, som glider in i röntgenanordningen. Under undersökningen ger man andningsanvisningar och vid behov kan man spruta in ett kontrastmedel i venen i armvecket via en kanyl.

Uppdaterad 5.10.2022