Itsehoito

Hengitystieinfektion hoidossa lepo on usein paras lääke. Lisäksi voit kokeilla höyryhengitystä ja kuumetta alentavaa lääkitystä. Liikunta kannattaa aloittaa vasta oireettomana, esimerkiksi keuhkokuumeesta toipuminen voi viedä kuukausia.

​​​​​​​​​​Vältä aluksi suuria fyysisiä ponnisteluja, kuten raskasta liikuntaa ja saunomista. Liikkeellä oleminen on kuitenkin suositeltavaa ja pystyasento tekee keuhkoille hyvää. Tupakoinnin lopettaminen nopeuttaa parantumista.​

Yskää ja kurkkukipua voit hoitaa kotioloissa höyryhengityksellä ja juomalla lämpimiä juomia. Hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kosteuttava neste saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää .

Yskänlääkkeiden teho on usein vähäinen, mutta niistä voi olla apua silloin, kun yskänärsytys vaikeuttaa nukkumista.  Korkean kuumeen alentamiseksi ja olon parantamiseksi voi käyttää parasetamoli- tai tulehduskipulääkevalmisteita, kysy lisää lääkkeistä lähimmästä apteekistasi.

Lämmin keho haihduttaa normaalia enemmän nestettä, joten muista juoda riittävästi.  Pulloon puhallus eli vastapainepuhallus auttaa liman irrotuksessa ja tehostaa keuhkojen toimintaa. 

Nenän tukkoisuuden hoitoon ja poskionteloiden huuhteluun voit kokeilla esimerkiksi nenäkannua, joka on saatavilla apteekeista.Nenän tukkoisuuden hoitoon voi myös kokeilla apteekista saatavia nenäsuihkeita, kysy lisää apteekin henkilökunnalta.


Kauanko toipuminen kestää?

Flunssa eli nuhakuume

​Oireiden huippu on usein 3.–4. sairastamispäivän kohdalla, ja oireet lievittyvät viikon sisällä. Yskä voi kestää useita viikkoja. 

Keuhkokuume

Tavanomaisessakin tapauksessa keuhkokuumeesta toipuminen on hidasta ja vie usein noin neljä viikkoa, ennen kuin kunto on täysin palautunut. Tämä on toki yksilöllistä ja paraneminen voi kestää huomattavasti kauemminkin, vanhuksilla jopa kuukausia.  

Influenssa

Perusterveillä tauti paranee yleensä itsestään nopeasti, niin että kuume ja säryt häviävät 3–5 päivässä. Yskä tai nuha voivat jatkua muutaman viikonkin lieventyen vähitellen. 

Silloin, kun alahengitystietulehdusta sairastavalla ei ole keuhkokuumeeseen viittaavia oireita tai löydöksiä, mikrobilääkehoito ei nopeuta oireiden häviämistä tai vähennä uusintakäyntejä​​​.

Muualla Terveyskylässä

Pullopuhallusta voidaan käyttää hengitysharjoituksena. Sen käyttö irrottaa limaa keuhkoista ja tehostaa hengitystä.​ Kuntoutumistalosta​ löydät videon: ​Hengityksen tehostaminen pullopuhalluksella​.


Edellinen sivuSeu​raava sivu

  

Päivitetty  23.8.2018 13.02