Siirry sivun sisältöön

Addisonin tauti

Addisonin tauti johtuu lisämunuaisen kuoren hormonierityksen sammumisesta. Tavallisimmin taustalla on elimistön tuntemattomasta syystä käynnistämä vasta-ainereaktio, mutta sairauteen voi olla muitakin syitä. Taudin keskeiset oireet johtuvat hormonipuutoksista, joita on kahdenlaisia: kortisolin eli glukokortikoidien sekä suolatasapainoa ja verenpainetta säätelevien niin sanottujen mineralokortikoidien vaje. Hoitona on läpi elämän jatkuva, mahdollisimman fysiologinen hormonipuutosten korvaushoito. Stressitilanteissa kortisonitarve lisääntyy, jolloin annosta on nostettava.

Suomen endokrinologiyhdistys ry on tuottanut kattavan potilasohjeen harvinaissairauksiin kuuluvasta Addisonin taudista. Ohjeessa kerrotaan muun muassa sairauden syistä, oireista, diagnosoinnista, hoidosta ja ennusteesta. Lisäksi siinä kerrotaan sairauden yleisyydestä ja vaikutuksesta raskauteen.

Voit lukea koko potilasohjeen yhdistyksen verkkosivulta:

Lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa sairastava potilas tarvitsee säännöllistä kortisonikorvaushoitoa. Stressaavissa tilanteissa (kuume, ripuli, oksennustauti tai muu sairastuminen / stressaava tilanne) kortisoniannosta nostetaan usein kaksin-kolminkertaiseksi. Tilanteessa, jossa korvaushoito ei ole riittävällä tasolla, on uhkana Addisonin taudin kriisi.

Addisonin taudin kriisin oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, verenpaineen lasku, pyörrytys, päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu. Tilanteen vaikeutuessa seuraa sekavuutta ja tajuttomuutta. Hoitamaton Addisonin taudin kriisi on hengenvaarallinen.

Hydrokortisoni-injektio voidaan pistää lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa sairastavalle potilaalle tilanteessa, jossa Addisonin kriisi uhkaa, eikä kortisonikorvaushoitoa pystytä turvaamaan suun kautta otettavilla hydrokortisoni-tableteilla. Esimerkiksi tilanteessa, jossa tabletit eivät imeydy hankalan oksentelun tai ripuloinnin seurauksena, on hydrokortisoni-injektio tarpeen.

Hydrokortisoni-injektion voi pistää potilas itse tai omainen. Hydrokortisoni-injektiota varten tarvitaan lääkärin tekemä resepti. Myös hoitavasta yksiköstä annettava pisto-opetus on usein tarpeen.​

Hydrokortisoni-injektion jälkeen tulisi hakeutua sairaalaan.