Addisons sjukdom beror på att binjurebarkens hormonutsöndring slocknat. Den vanligaste orsaken är en antikroppsreaktion som utlöses av kroppen av en okänd anledning, men det kan även finnas andra orsaker. De viktigaste symtomen på sjukdomen orsakas av två typer av hormonbrist: brist på kortisol, eller glukokortikoider, och brist på så kallade mineralkortikoider, som reglerar saltbalansen och blodtrycket. Behandlingen är en fysiologisk, livslång substitutionsbehandling av hormonbristen. I stressiga situationer ökar behovet av kortison, varvid dosen måste ökas.
Addisons sjukdom
Finlands endokrinologförening rf har producerat en omfattande patientanvisning för Addisons sjukdom, som är en sällsynt sjukdom. I anvisningen finns bland annat information om sjukdomens orsaker, symtom, diagnostisering, behandling och prognos. Den innehåller också information om sjukdomens förekomst och dess inverkan på graviditet.
Du kan läsa hela patientanvisningen på föreningens webbplats:
En patient med Addisons sjukdom, det vill säga binjurebarksvikt, behöver regelbunden substitutionsbehandling med kortison. I stressituationer (feber, diarré, kräkningar eller annan sjukdom/stressituation) ökar man ofta kortisondosen till det dubbla eller tredubbla. En otillräcklig substitutionsbehandling medför risk för Addisonkris.
Symtom på Addisonkris är bland annat trötthet, svaghet, blodtrycksfall, yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar. En förvärrad situation leder till förvirring och medvetslöshet. En obehandlad Addisonkris är livshotande.
Man kan ge en hydrokortisoninjektion till en patient med binjurebarksvikt ifall det finns en överhängande risk för Addisonkris, och man inte kan säkerställa en tillräcklig substitutionsbehandling med hydrokortisontabletter som tas via munnen. Ifall upptaget av tabletter försvåras av exempelvis svåra kräkningar eller diarré är det nödvändigt med en hydrokortisoninjektion.
Patienten kan injicera hydrokortisondosen själv eller be en anhörig om hjälp. För en hydrokortisoninjektion behövs ett läkarrecept. Det är ofta också viktigt att besöka en vårdenhet där man visar hur man ger en injektion.
Efter en hydrokortisoninjektion bör man uppsöka sjukhus.