Hereditaarinen hemorraginen teleangiektasia (HHT) eli Oslerin tauti on harvinainen autosomissa vallitsevasti periytyvä sairaus. Suurimmalta osalta tautia sairastavista voidaan tunnistaa taudinaiheuttajageeni. Geenivirheen seurauksena verisuonen seinämän muodostumisen tasapaino järkkyy ja verisuonista tulee hauraita. Tämä voi johtaa toistuviin ja itsestään alkaviin vuotoihin etenkin limakalvoilta sekä sisäelinten suoniepämuodostumiin. Veren hyytymisjärjestelmässä ei siis ole vikaa, vaan vuodot aiheutuvat verisuonten hauraudesta ja supistumiskyvyttömyydestä.
Taudin vaikeusaste ja ilmiasu vaihtelevat runsaasti samankin geenivirheen kantajilla ja jopa saman perheen sisällä. Kaikki tautiin sairastuneet eivät suinkaan saa kaikkia tautiin liittyviä komplikaatioita.
Taudille tunnusomaista ovat lapsuudessa alkavat nenäverenvuodot. 95 % HHT-tautia sairastavista kärsii niistä elämänsä aikana. Nuoruusiästä lähtien 90 %:lla HHT-tautia sairastavista kehittyy ihon ja limakalvojen hiusverisuoniepämuodostumia (teleangiektasia). Suoliston viallisten verisuonten vuodoista johtuvaa hemoglobiinin laskua tavataan noin 20 %:lla HHT-tautia sairastavista, tyypillisesti keski-iästä lähtien. Lisäksi taudille tunnusomaista ovat eri puolilla elimistöä sijaitsevat valtimolaskimoepämuodostumat (AVM). Näitä tavataan 50 %:lla HHT-tautia sairastavista keuhkoissa, 70 %:lla maksassa ja 10 %:lla keskushermostossa. Näistä johtuvat vuodot voivat olla hankalia ja johtaa elinten toimintahäiriöihin. Suoniepämuodostumiin voi liittyä myös verisuonitukoksia sekä keuhkoverenpainetautia.