IgA-vaskuliitti (tunnettu aiemmin nimellä Henoch-Schönleinin purppura, HSP) on tyypillisesti leikki- ja alakouluikäisillä esiintyvä pienten suonten verisuonitulehdus eli vaskuliitti. IgA-vaskuliittia (IgAV) esiintyy pojilla hieman enemmän kuin tytöillä. Taudin perimmäistä syytä ei tunneta, mutta kyse on elimistön oman puolustusjärjestelmän reaktiosta omia kudoksia kohtaan. Usein lapsella on ollut edeltävästi jokin tulehdustauti, esimerkiksi streptokokin aiheuttama ylähengitystieinfektio.
IgA-vaskuliitin tyypillisiä oireita ovat erityisesti alaraajoissa ja pakaroissa esiintyvät tummanpunaiset verenpurkaumat eli purppura tai petekiat, joita on kaikilla sairastuneilla. Harvemmin ihomuutoksia on myös vartalolla tai muualla iholla. Muita tyypillisiä oireita ovat nivelkivut/-turvotus, joita esiintyy noin 76 %:lla IgAV-potilaista, sekä vatsakipu (61 %:lla sairastuneista), joka voi olla hyvin voimakasta
Noin 44 %:lla IgAV-potilaista todetaan munuaistulehdus eli nefriitti (IgAVN), jonka aiheuttaa munuaisten mikroverisuoniin kertyvä IgA-vasta-aine ja siihen liittyvä IgG-vasta-aine. Näin muodostuvat immunokompleksit johtavat munuaiskerästulehdukseen (IgAVN-glomerulonefriitti). IgAV-nefriitin oireisto voi vaihdella lievästä verivirtsaisuudesta aina vaikea-asteiseen munuaisten vajaatoimintaan. Vaikean munuaistulehduksen esiintyvyys on alle 5 % kaikista IgAV-potilaista eli kyseessä on harvinainen tilanne.