Osittainen androgeeniresistenssi on miehisen 46,XY-kromosomiston omaavalla henkilöllä esiintyvä tila, jossa miessukupuolihormonit eivät vaikuta normaalisti androgeenireseptorin virheen vuoksi. Täydellinen androgeeniresistenssi on kuvattu erikseen.
Osittainen androgeeniresistenssi (PAIS)
PAIS-potilaalla on normaalisti kehittyneet ja erilaistuneet kivekset. Kohtua ja munanjohtimia ei esiinny. Ulkosukupuolielinten rakenne vaihtelee. Rakenne voi olla lähellä normaalia feminiinistä tai normaalia maskuliinista, mutaation vaikeusasteen säädellessä tätä.
Tavallisimmassa tilanteessa vastasyntyneellä lapsella on vaikea hypospadia, hyvin pienikokoinen penis, kaksijakoinen kivespussi ja kivekset ovat joko laskeutuneet tai laskeutumatta. Hypospadia on virtsaputken kehityshäiriö, jossa virtsa-aukko sijaitsee peniksen alapuolella.
Jos androgeenireseptorin mutaatio on vaikeampi, ulkogenitaalit ovat enemmän feminiiniset, klitoris on suurentunut, häpyhuulten yhteenkasvaminen on osittaista ja kivekset voivat sijaita joko nivusessa tai alempana.
Kaikkein lievimmässä muodossa pojan ulkogenitaalit ovat normaalin miehiset, mutta miehelle ilmaantuu puberteetissa rintarauhasten suurenemista (gynekomastia) ja/tai aikuisiässä hedelmättömyyttä.
Asiallinen neuvonta on tarpeen perheelle ja myöhemmin potilaalle itselleen samalla tavoin kuin muissakin sukupuolen erilaistumisen häiriöissä. Mahdollisesta kirurgisesta hoidosta neuvotellaan perheen ja potilaan itsensä kanssa. Sukupuolihormonikorvaushoito tulee kyseeseen potilaan kokeman sukupuolen mukaisesti. Jos päädytään miessukupuolihormonikorvaushoitoon, joudutaan käyttämään selvästi tavallista suurempia annoksia kuin varsinaisissa hypogonadismitiloissa.
X-kromosomaalinen peittyvä (resessiivinen).
Sairautta esiintyy Suomessa yhdellä henkilöllä 200 000 henkilöä kohden.