Sydänsairaus ja ruokavalio

Sydänystävällinen ruokavalio sisältää paljon kuituja, kalaa, kasviksia ja marjoja.

Ravitsemuksella on tärkeä osa sydänpotilaan omahoidossa. Säännöllinen ateriarytmi ja monipuolinen ruokavalio ylläpitävät hyvää sydänterveyttä ja edistävät kuntoutumista. Ennen isoja leikkauksia ja niiden jälkeen on erityisen tärkeää huolehtia tarvittavien ravintoaineiden riittävästä saannista vajaaravitsemuksen ehkäisemiseksi.

Kokoa lämmin ateria lautasmallin mukaan, jossa puolet lautasesta täytetään kasviksilla, ¼ lisukkeella, kuten peruna, riisi tai pasta sekä ¼ lihaa, kanaa tai kalaa. Jos olet kasvissyöjä, huolehdi riittävästä proteiinien, kalsiumin, B12- ja D-vitamiinin saannista. Kiinnitä huomiota annoskokoon erityisesti, jos sinulla on ylipainoa. Energian saannin ja kulutuksen tulisi pysyä tasapainossa.

Sydänystävällinen ruokavalio sisältää erityisesti:

  • Kasvipohjaisia, pehmeitä rasvoja sekä ruoanvalmistuksessa että levitteissä
  • Rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita
  • Erilaisia kaloja
  • Kasviksia, hedelmiä ja marjoja tuoreena ja kypsennettynä. Suositus: viisi kourallista (500g)/pv, peruna poislaskettuna
  • Täysjyväviljatuotteita esim. ruisleipä, täysjyväpasta, täysjyväleivät

Lue lisää sydänystävällisestä ruokavaliosta ja ruokaresepteistä tämän sivun aiheeseen liittyvää-linkeistä.

Käytä näitä tuotteita mahdollisimman vähän:

  • Paljon sokeria sisältävät mehut (myös tuoremehut), keksit, leivonnaiset, makeiset jne.
  • Voimakassuolaiset leikkeleet, makkarat, juustot, leivät, sipsit jne.
  • Punainen liha

Tutustu Painonhallintatalosta löytyvään tietovisaan terveellisestä arkikokkailusta, joka on tehty yhteistyössä Sydänliiton kanssa.

Edellinen sivu Seuraava sivu
Sydänsairaudet; ruokavalio; ravitsemus; ravinto; sydän

Päivitetty  20.4.2021