Lapsen leikkauksen jälkeen

Lapsesta pidetään hyvää huolta sairaalassa leikkauksen jälkeen. Hänelle annetaan kivunlievitystä ja niin halutessaan hän pääsee syliin.

Se miltä herääminen tuntuu, on yksilöllistä. Toiset ovat heti pirteitä ja toisilla herääminen tapahtuu vähitellen. Jotkut lapset voivat herätessään tulla levottomiksi.

Nukutuksen jälkeen kurkku voi olla karhea, voi tulla tärinää tai pahoinvointia. Hoitajat seuraavat lapsen vointia ja tarvittaessa annetaan kipu- tai pahoinvointilääkettä. Jos lapsi haluaa syliin, sinnekin pääsee.

Haitarin otsikkotaso2
Saako vanhempi tulla heti lapsen luo?

Vanhempi pääsee lapsen luokse heräämöön, mikäli heräämön toiminta sen sallii.

Koska lapsi saa syödä?

Lapsi saa yleensä juoda muutaman tunnin kuluttua leikkauksesta. Mikäli juoma ei aiheuta pahoinvointia, saa lapsi myös syötävää.

Jokaisella osastolla on omat ohjeensa leikkauksen jälkeisestä ruokailusta riippuen leikkauksesta ja anestesiasta.

Saako lapsi kipulääkettä?

Kivunhoitomenetelmä valitaan leikkauksen mukaan. Tarjolla on sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä.

Saako aikuinen jäädä osastolle yöksi?

Toinen vanhemmista voi yleensä yöpyä potilashuoneessa osaston tilanteen mukaan. Valvonta- ja teho-osastoilla on omat käytäntönsä. Tiedustele asiaa lastasi hoitavan osaston kanssa.


Sairaalakoulu ja leikkitoiminta

Lapsella ja nuorella on lakisääteinen oikeus saada kouluopetusta myös sairaalassa ollessaan. Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään opetusta sairaalahoidossa oleville lapsille, kun sairaalassa olo pitkittyy.

Opetuksessa otetaan huomioon oppilaan vointi ja kokonaistilanne sekä osastojen päivärytmi. Tietoa opetukseen pääsemisestä saatte osaston henkilökunnalta.

Isommissa sairaaloissa on myös leikki- ja nuorisotoiminnan yksikkö, jossa voi olla töissä lastenhoitajia, lastentarhanopettajia ja askarteluohjaajia.

 

Kyllä

Päivitetty  22.10.2021