Tulo sairaalaan

Voinnistasi ja/tai leikkausvalmisteluista riippuen tulet sairaalaan joko samana päivänä tai edeltävänä päivänä. Saavut leikkaukseen joko suoraan leikkausyksikköön tai poliklinikan tai osaston kautta. Alla muutamia esimerkkejä.

Päiväkirurginen yksikkö (PÄIKI)

Päiväkirurgia on ennalta hyvin suunniteltua leikkaustoimintaa. Potilas tulee sairaalaan aamulla tai aamupäivällä ja kotiutuu seurannan ja kotihoito-ohjauksen jälkeen samana päivänä.

Potilas valmistautuu leikkaukseen kotona saamiensa kirjallisten ja suullisten ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa viimeistään edeltävänä arkipäivänä ja kertoo tuloajan, antaa ohjausta leikkauspäivän lääkehoidoista ja leikkaukseen valmistautumisesta. Vaihtoehtoisesti voit saada tulo-ohjeet tekstiviestillä, sähköpostitse tai poliklinikalla, kun leikkauspäivä sovittu.

Katso video päiväkirurgisen potilaan hoitopäivästä:

 
 

Lyhytjälkihoitoinen kirurgia (LYHKI)

Potilas tulee sairaalaan leikkausaamuna ja kotiutuu yhdestä kolmeen päivän sisällä vuodeosastolta.

Leikkaukseen kotoa (LEIKO)

LEIKO on toimintamalli, jossa potilaat tulevat leikkauspäivän aamuna sairaalaan. Potilas valmistautuu leikkaukseen kotona esikäynnillä saatujen ohjeiden mukaan. Hoitaja soittaa viimeistään edeltävänä arkipäivänä ja kertoo tuloajan, antaa ohjausta leikkauspäivän lääkehoidoista ja leikkaukseen valmistautumisesta. Vaihtoehtoisesti voit saada tulo-ohjeet tekstiviestillä, sähköpostitse tai poliklinikalla, kun leikkausaika sovittu.

Leikkauspäivänä esivalmisteluiden jälkeen potilas ohjataan odotushuoneeseen, josta siirrytään leikkaussaliin hoitajan saattamana.

Leikkauksen päätyttyä vointia seurataan heräämössä, josta siirretään vuodeosastolle. Heräämöhoitaja huolehtii voinnista ja siirrosta anestesialääkärin ohjeiden mukaan.

Heräämöstä kotiin (HERKO)

Potilas tulee leikkausyksikköön leikkauspäivän aamuna ja yöpyy vuodeosaston sijaan heräämössä ja kotiutuu sieltä leikkauspäivän jälkeisenä aamuna.

Vuodeosasto (VOS)

Potilaat kutsutaan vuodeosastolle leikkausta edeltävänä päivänä tai leikkauspäivän ​aamuna. Myös kotiutus tapahtuu näissä tapauksissa vuodeosaston kautta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  21.11.2019