Leikkaussalissa

Leikkausryhmä hoitaa sinua salissa. Leikkausryhmään kuuluvat anestesialääkäri, leikkaava lääkäri, anestesiahoitaja, avustava sairaanhoitaja sekä valvova sairaanhoitaja. Joissakin yksiköissä on lisäksi lääkintävahtimestari osana leikkaustiimiä.

Siirtyminen leikkaussaliin

Saavut leikkaussaliin hoitajan saattamana kävellen, pyörätuolilla tai sängyllä, olotilasi ja kuntosi mukaan. Salin henkilökunta ottaa sinut vastaan ja auttaa sinut leikkaustasolle.

Leikkaustaso

Leikkaustasoksi kutsutaan sänkyä, jossa varsinainen leikkaus suoritetaan. Se tuntuu usein alkuun kylmältä ja kovalta. Leikkaustaso on täynnä pehmusteita ja erilaisia muunneltavia osia. Niiden avulla olosi saadaan mahdollisimman mukavaksi, ettei paikallaan olo tuntuisi puuduttavalta.

Leikkaustasolle voidaan asettaa myös erilaisia lämmittimiä (lämpöpatjoja tai peittoja) sinua lämmittämään. Leikkaussalissa on viileää johtuen ilmastoinnista.

Leikkausasento ja esivalmistelut

Puudutuksen tai nukutuksen jälkeen sinut autetaan tai laitetaan leikkausasentoon. Leikkausasento valitaan leikkauksen mukaan. Tukien ja turvavöiden avulla varmistetaan oikea leikkausasento sekä potilasturvallisuus. Ne pitävät sinut hyvin paikallaan, jos leikkaustasoa pitää käännellä leikkauksen aikana. Tarvittaessa tuet pehmustetaan hermovaurioiden ehkäisemiseksi. Leikkausasennon laittoon osallistuu koko leikkausryhmä.

Leikkausasennon laiton jälkeen leikkausalue pestään ja rajataan leikkausliinoilla. Pesuaine voi olla värillistä, jotta tiedetään mistä kohtaa iholla pesu on tehty. Väriaine lähtee pois pesussa. Leikkausliinoissa on teippikiinnitys. Teipit sopivat yleensä kaikille. Jos olet teippiallerginen, mainitse siitä henkilökunnalle, jolloin he huomioivat sen teippien ja leikkausliinojen valinnassa.

Olen kumiallerginen, pitääkö siitä ilmoittaa?

Lateksi- eli kumiallergiasta kannattaa ehdottomasti ilmoittaa henkilökunnalle etukäteen. Leikkauksessa käytettävät leikkauskäsineet, letkut ja putket voivat laukaista allergisen reaktion.

Kumiallergiselle valitaan leikkaussalissa sellaiset välineet ja käsineet, jotka eivät sisällä kumia ja ovat turvallisia käyttää.

Tarkistuslista potilaan turvaksi

Leikkausosastoilla on otettu käyttöön tarkistuslista. Tarkistuslista tarkoittaa, että ennen leikkauksen alkua henkilöllisyytesi, allergiat, perussairaudet, lääkitykset ja leikkaus käydään läpi tarkistuslistan mukaan.

Tarkistuslistan läpikäymiseen osallistuu koko leikkausryhmä.

Asioita tarkistetaan toistuvasti ja se saattaa potilaasta tuntua oudolta.

Tarkistuslista on osa riskien hallintaa ja sen tarkoitus on varmistaa leikkauksen turvallinen eteneminen.

Katso videot tarkistuslistoista:

 
 
 
 
 
 

Tarkkailu leikkauksen aikana

Valvontalaitteet

Leikkauksen ajaksi sinulle laitetaan valvontalaitteita. Yleensä ne ovat sydänseurantaelektroditarrat rintakehälle, verenpainemansetti käsivarteen, happipitoisuusmittari sormeen ja tarvittaessa unen syvyyttä mittaavat tarrat otsaan. Valvontalaitteiden avulla anestesiahoitaja ja – lääkäri seuraavat vointiasi leikkauksen aikana.

Neste- ja lääkehoito

Nesteen ja lääkkeiden antoa varten sinulle laitetaan suonikanyyli käden laskimoon. Mikäli toimenpide tehdään puudutuksessa, voit saada suonikanyylin kautta rentouttavaa lääkettä sekä tarvittaessa kipulääkettä.

Nukuttaminen

Nukuttaminen tapahtuu lääkkeillä suonikanyylin kautta. Nukutuslääkkeiden vaikutus alkaa nopeasti ja niiden annostelua jatketaan niin kauan kuin leikkaus kestää.

Ennen nukahtamista, hoitaja antaa sinulle lisähappea maskilla. Nukutuksen aikana hapensaannista huolehtii hengityskone, hengitysputken tai kurkunpäämaskin kautta.

Leikkauksen jälkeinen kurkun karheus saattaa olla hengitysputken aiheuttama. Kurkun karheus menee ohitse yleensä päivässä.

Anestesiahoitaja on vierelläsi koko leikkauksen ajan ja huolehtii turvallisuudestasi muun leikkausryhmän kanssa.

Hereillä leikkaussalissa

Jos leikkaus ei vaadi nukutusta, pyritään leikkausaika ja paikallaan olo tekemään sinulle mahdollisimman rennoksi. Sinun toiveesi huomioidaan.

Hereillä ollessa, voit halutessasi kuunnella musiikkia. Voit myös keskustella leikkausryhmäläisten kanssa, mikäli se ei häiritse leikkauksen etenemistä. Joissain leikkauksissa, esimerkiksi nenäleikkaukset, puhuminen voi olla rajoitettua. Lääkäri kertoo rajoituksista leikkauksen aikana.

Leikkauksen jälkeen

Leikkaushaavojen peittely

Leikkauksen jälkeen leikkaushaava peitellään haavasidoksilla ja leikkauspeittelyt poistetaan. Haavan suojaamisen jälkeen nukutettu potilas herätetään.

Herääminen nukutuksesta

Nukutetulla potilaalla herääminen tapahtuu nopeasti nukutuslääkkeiden annon lopettamisen jälkeen. Heräämisvaiheesta ei aina jää muistikuvia, sillä unilääkkeet vaikuttavat mieleenpainamiskykyyn. Toiset ovat heräämisen jälkeen heti pirteitä ja osa tuntee olonsa vielä väsyneeksi.

Jotkut kertovat nähneensä unia, vaikka lääkkeillä aikaansaatu uni ei olekaan normaalin unen kaltaista. Toiset eivät muista mitään koko leikkaussaliajasta. Herääminen on yksilöllistä.

Poistuminen leikkaussalista

Potilas siirretään heräämöön yleensä sängyllä. Siirtoon osallistuu useampi henkilö, jotta siirto sujuu turvallisesti. Siirrossa käytetään tarvittaessa apuna siirtopatjaa tai – levyä, jolloin pääset ”liukumäkeä” leikkaustasolta omaan sänkyysi.

Paikallispuudutuksessa tehtävän leikkauksen jälkeen on myös, leikkauksesta ja voinnista riippuen, mahdollista siirtyä suoraan päiväkirurgiseen yksikköön tai osastolle ilman heräämöseurantaa.

 
Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  30.11.2017