Siirry sivun sisältöön

Akromegalia

Akromegalia tarkoittaa kasvuhormonin liikatuotantoa. Nimi akromegalia tulee kreikan kielen sanoista ’akron’ (kärkijäsen) ja ’megas’ (suuri). Nimi kuvaa tautia hyvin, sillä aikuisella kasvuhormonin liikaeritys kasvattaa kärkijäseniä eli kämmenten ja jalkaterien kokoa, leukaa, otsaa ja nenää. Kasvuikäisellä pituuskasvu kiihtyy. Akromegalian aiheuttaa lähes aina aivolisäkkeen kasvuhormonia tuottava hyvänlaatuinen kasvain. Ensisijainen hoito on kasvaimen leikkaus. Yleensä leikkaus tehdään nenän kautta, sillä aivolisäke sijaitsee aivojen alapuolella silmien takana ja on nenän kautta helposti saavutettavissa. Jos kasvainta ei kyetä poistamaan täysin tai leikkausta ei voida tehdä, tarvitaan lääkehoitoa ja/tai sädehoitoa.

Suomen endokrinologiyhdistys ry on tuottanut kattavan potilasohjeen harvinaissairauksiin kuuluvasta agromegaliasta. Ohjeessa kerrotaan muun muassa sairauden syistä, oireista, diagnosoinnista, hoidosta ja seurannasta. Lisäksi siinä kerrotaan agromegalian huomioimisesta raskautta ajatellen sekä sairauden yleisyydestä.

Voit lukea koko potilasohjeen yhdistyksen verkkosivulta

Suomessa akromegalian hoitoa toteutetaan kansallisesti yhtenäisesti. Oheisen linkin takaa löydät Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Aivolisäke-potilasyhdistys Sellan yhteistyössä kuvaaman hoitopolun akromegaliapotilaalle.

Hoito etenee kaikkialla Suomessa kuvatun hoitopolun mukaisesti. Hoitopolun tarkoituksena on tarjota sairastaville ja heidän läheisilleen kokonaiskuva siitä, miten akromegalian hoitoa toteutetaan valtakunnallisesti. Hoitopolun eri vaiheisiin on koottu toimenpiteitä ja ohjeita helpottamaan sairastavien ja läheisten tiedonhakua.