Lapsi leikkauksessa

Lapselle leikkaussali saattaa olla pelottava paikka. Siksi usein toinen vanhempi voi olla mukana saattamassa lapsen nukahtamiseen saakka.

Lapsen vointia tarkkaillaan koko ajan, tarkkailulaitteiden määrä riippuu toimenpiteestä. Monet tarkkailulaitteista ovat ihon pinnalle laitettavia tarroja, eivätkä aiheuta kipua.

Haitarin otsikkotaso2
Esilääkitys

Esilääkkeen tarkoitus on rauhoittaa lasta ja vähentää lapsen pelkoa. Se myös usein väsyttää lasta. Esilääke annetaan yleensä nestemäisenä suun kautta. Esilääkkeen tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Suonikanyylin laittoa varten käteen – yleensä kämmenselkään – laitetaan puudutusvoidetta. Se puuduttaa ihon pinnan niin, ettei suonikanyylin laitto tunnu kipeältä. Suonikanyylin laitto on tarpeen lääkkeiden tai nesteiden antoa varten leikkauksissa.

Saavatko vanhemmat tulla mukaan leikkaussaliin?

Yleensä toinen vanhemmista saa tulla saattamaan lapsen leikkaussaliin. Vanhemman ei kuitenkaan ole pakko tulla mukaan. Henkilökuntaa paikalla on 2 - 3 hoitajaa, anestesialääkäri ja leikkaava lääkäri.

Miten lapsen nukuttaminen etenee?

Nukutus voidaan aloittaa joko kanyylin kautta verisuoneen annettavilla unilääkkeillä tai antamalla lapsen hengittää unikaasua maskin kautta. Nukutuksen aloitustavan valintaan vaikuttavat lapsen ikä, sairaudet tai lapsen aikaisemmat kokemukset.

Usein lapsi voi olla vanhemman sylissä, kun lasta aletaan nukuttaa. Henkilökunta opastaa, miten lasta tällöin pidetään. Maskin kautta nukutettaessa lapsi voi tulla hieman levottomaksi juuri ennen nukahtamista. Lapsen nukahdettua vanhempi poistuu leikkaussalista. Tarkista yksiköstäsi, onko vanhemman mukanaolo salissa mahdollista.

Mitä nukutuksessa tapahtuu?Yleisanestesiassa lapsi nukkuu syvää unta eikä tunne kipua. Lyhytkestoisissa leikkauksissa anestesialääkäri avustaa lapsen hengitystä maskin kautta. Useimmiten lapselle laitetaan hengitysputki leikkauksen ajaksi. Leikkauksen jälkeen nukutuslääkkeiden anto lopetetaan ja lapsi herää nopeasti.
Voiko lasta puuduttaa?

Puudutuksia käytetään lapsilla aina kun se on mahdollista.


 

Kyllä

Päivitetty  18.11.2020